Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

L'enterrament d'en Camestortes

geganters-mao | 05 Febrer, 2012 18:39

Com ve sent habitual reproduim en aquest medi l'article que la mateixa ploma que l'escriu també ho fa en la revista insular de caracter mensual "Útil". Concretament en l' article d'aquest més de febrer del que es parla és de l'enterrament del carnaval maonès, l' enterrament d'en Camestortes:

 

 

Tot i que l’enterrament del darrer dimarts de carnaval i lectura del testament del finat és a Maó tradició ja centenària, va ser durant l’últim quart de segle del passat segle XX quan la representació coneixeria a la nostre ciutat els moments de més esplendor.

El personatge “Camestortes”, menorquinització del que per Terres Catalanes s’ en diu carnestoltes, és qui amb el seu regnat personifica els excessos dels “darrers dies” i amb la seva mort  l’ acabament dels moments de disbauxa i l’arribada de una època que li és antagònica: la quaresma.

Una crònica d’un carnaval en la que trobem a n’en Camestortes de cos present exercint un dels papers protagonistes, és la de l’any 1980. La premsa ens conta com el dissabte de carnaval, convocats per l’ Associació de Veïns Camí d’en Barrotes-Santa María i també Camí de Ses Vinyes i Molí d’es Pla, a les cinc i mitja de la tarda en Camestortes, precedit per la Banda de Música de Maó, els gegants de la ciutat en Tomeu i na Guida  i acompanyats tots ells per una autèntica riuada humana baixarien de la Plaça Explanada i pels carrers més cèntrics de la ciutat fins el Claustre del Carme, on en el seu interior hi estava l’escenari (en la mateixa part de l’ antic convent carmelità on encara estan els quioscs de venta de verdura) al que anirien pujant diferents artistes per a animar la festa.

Repassant com va ser el carnaval de l’ any 1984, ja organitzat per la primera institució maonesa, aquell any en Camestortes en la tarda d’ el Dijous llarder va fer la seva arribada a la Plaça Constitució representat en forma d’un ninot de pedaç. Aquella mateixa tarda ja va quedar en els balcons de l’Ajuntament presidint els carnavals com a la autoritat que representava. Ja en el últim dimarts aquell Camestortes de pedaç sortiria amb la seva comitiva fúnebre de l’Ajuntament per a arribar a la Sala Augusta on prèvia lectura de les seves últimes voluntats va ser incinerat.

Una altre crònica que trobem és la de l’any 1986 en la que l’últim dimarts la comitiva fúnebre en fosquejar sortiria de l’ Orfeó Maonès, acompanyada per una banda de tambors i cornetes i amb l’objectiu de, prèvia aturada per a diferents bars de la ciutat per a empassar millor tan irreparable pèrdua, dirigir-se fins el teatre principal per a fer la lectura de les últimes voluntats del finat. Durant aquells anys el Teatre Principal en dia tan senyalat s’ omplia de gom a gom i en aquell any concret de 1986 van ser les orquestres Xoc i Urko les que van fer ballar als maonesos en la nit abans de la quaresma.

Els carnavals de mitjans anys vuitanta, repartint els dies del carnaval amb el dijous llarder dedicat als més menuts, el dissabte com el de la gran rua i el darrer dimarts com el dia de l’ enterrament, coneixerien ja poques variacions els uns referent als altres, sent la tònica d’ aquest últim dia el de una jornada en la que molts de maonesos acudien a l’ enterrament d’ en Camestortes vestits amb el dol més rigorós.

La majoria dels dies de carnaval s’han mantingut amb similar animació fins els nostres dies, però amb la variant de que l’ enterrament del darrer dimarts prest iniciaria una evolució a la baixa fins a convertir-lo en un acte que per a la majoria dels maonesos ja pot passar fins i tot desapercebut. Per una banda les nits de febrer en que es sol organitzar l’enterrament moltes vegades no conviden a transitar pel carrer i per una altre el que fa algunes dècades va ser novetat i sobretot transgressió (homes vestits de vídua, la visita del mort als bars, les últimes voluntats satíriques deixades a persones conegudes de la ciutat) al dia d’ avui ja pot haver estat superat pels fets quotidians de cada dia.

visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS