Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

N'Abu Umar

geganters-mao | 19 Febrer, 2012 14:12

Fa algunes setmanes un bon amic ens recordava un fet d’aquells que si no s’ està molt ficat dins es tema s’ ens podria haver passar desapercebut, el 25è aniversari del gegant Abu Umar.

La història d’aquest gegant ens remunta a uns anys en que el que avui entenem per “el mon geganter” estava encara per a construir. Recordem que la primera trobada de gegants a la Ciutat de Maó, i a Menorca, no va ser fins l’ any 1988 i encara faltaven alguns anys més per que a la nostre illa es comencessin a crear les colles de geganters.

Aquell any 1987 un grup de professors i alumnes del que en aquell moment s’anomenava “Sa Maes”, van crear un gegant per a que representés a l’últim governador àrab de l’ illa de Menorca, n’Abu Umar. El motiu no era altre que amb dit gegant participar amb els carnavals d’ aquell any, a l’ hora que commemorar el 700 aniversari de la reconquesta de l’illa per part de les tropes catalano-aragonesses.

D’aquell any es recorda (en primera persona per haver-hi participat des de dins qui escriu aquestes ratlles) per una part la il·lusió en la creació de la figura, i també aquell dijous llarder en que centenars d’adolescents, els estudiants de “Sa Maes”, acompanyats dels professors, tots disfressats de moro, van acompanyar el gegant des de l’ institut de formació professional fins a s’ Ajuntament, per a deixar-lo exposat als balcons de les cases consistorials i presidint els carnavals d’aquell any.

En aquella desfilada no hi van faltar com hem dit els centenars de joves disfressats de moro, les senyeres amb la mitja lluna, els enormes llibres que simulaven ser les poesies atribuïdes al governador àrab ni tan sols els radiocassets portàtils oferint música àrab (que a estones eren superats en potència pels petards que s’ anaven llençant al pas de la comitiva).

 

N’Abu Umar aquell dijous llarder del 1987 finalment va ser entregat a l’Ajuntament i des de els seus balcons va presidir els carnavals.

A l’Any següent ja va participar en les Festes de Gràcia, en la primera trobada de gegants feta a l’illa. El cas és però que poques sortides més faria al carrer (un dels motius era que per els materials en que era feta la figura no estava suficientment equilibrada com per poder-se passejar llarga estona durant els passacarrers).

N’Abu Umar en breu va passar a formar part de la decoració del Servei Municipal de Cultura (al no ser de gran altura cabia dins les oficines municipals i donava l’ambient de festa a unes oficines que a n’ allò precisament es dedicaven).

Investigant els arxius municipals en el seu moment vam poder trobar com van existir projectes durant aquells anys de fer-li algunes reformes a la figura (en les articulacions i també en la vestimenta) per a poder-la integrar en les passejades dels Gegants durant les festes. El cas és que cap projecte va prosperar i mentre en Tomeu i na Guida eren cada cop més protagonistes, es formava la Colla de Geganters i el mon geganter a la nostre illa estava fent una pujada espectacular n’Abu Umar no deixava de ser un objecte decoratiu en les oficines municipals.

Finalment seria a l’any 1995 quan, debut al poc us que se li donava, l’ Ajuntament va decidir donar-li fi al rei moro cremant-lo en el fester de Sant Joan.

Com a curiositat del final de n’Abu Umar direm que amb l’objectiu de que mai desaparegués del tot, abans de que la brigada se l’emportés a la foguera, un membre de la Colla de Geganters va rescatar el monument en miniatura que portava el gegant en la ma (el mateix que presideix la rotonda que a Maó està dedicada al mateix personatge), que al dia d’avui encara es conserva com el que queda d’aquell Abu Umar que un dia va ser creat a “Sa Maes”.

Commemorant el 25è aniversari de la creació del gegant ahir a la nit els nostres amics de la Colla de Geganters de Llucmaçanes van participar en la rua de Maó amb una figura que havien creat expressament per a l’ocasió i que no era altre que una rèplica d’aquell que va desaparèixer a l’any 1995, de la que qui la van poder veure ens diran que ens el recordava a la perfecció. Aprofitem des de aquestes ratlles per a felicitar la original idea.

El carnaval avui encara segueix en algunes poblacions menorquines, mentre que molts de fillets ja conten els dies que falten, molts pocs, per a poder veure de nou a la Geganta s’Àvia Corema.

- La informació històrica citada forma part de l'estudi fet per la Colla de Geganters de Maó per a  la creació de l'arxiu històrics dels gegants, està publicada en el treball: "En Tomeu i na Guida, Una història Gegant" (Miquel Villalonga Coll, 2002).

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS