Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

S'└via Corema en un matÝ de primavera

geganters-mao | 17 Marš, 2012 17:24

Aquest matíla geganta s’Àvia Corema de Maó ha perdut el quart peu de la quaresma 2012.

Com dèiem fa uns dies, és difícil poder dir a partir de quin moment en concret un fet es pot començar a convertir en tradició. Ho comentàvem a propòsit dels pocs anys que fa de la arribada a la nostre ciutat de la Geganta de la quaresma, però com ja des de els primers anys les seves sortides es van convertir en obligades en els matins de la quaresma maonesa. Una altre qüestió que també vendria a propòsit de les tradicions i de la nostre tan peculiar geganta és quan una tradició comptaria en un estat de salut òptim.

Existeixen tradicions que els que les posen a la pràctica en presumeixen de que haurien superat sense canvis el pas dels anys, fet que podria afegir valor a dita tradició; o també existeixen aquelles tradicions que pot ser el seu valor podria ser el de anar evolucionant sense perdre mai la essència i el significat.

El cas de la geganta s’Àvia Corema porta el camí de escollir la segona opció, doncs mai ha variat el seu significat, alhora que cada any se li ha fet a les seves sorties alguna variació referent als anys anteriors.

Un exemple seria el de l’animador que l’acompanya i exerceix de mestre de cerimònies. En el primer any aquest era representat magistralment per l’actor Jordi Perez i que si hem de buscar una definició al seu personatge podria ser un saltimbanqui, personatge de fira... ; en el segon any la mestre de cerimònia va ser la actriu Vero Melià que encarnava a una jove vestida amb el traje típic de menorquina i figurava ser la neta de la vella quaresma. Hem conegut a El Gran Pepot, especilista amb malabars, a Na Xinxeta, una pallassa que feina cantar i dançar als fillets, a na Maria Galeta, vestida com un bufò medieval i aquest any exerceix Cati Pelegrí com si fos una filleta petita de col·legi. Diferents personatges s’han anat integrant en la tradició cada un fent coses diferents però amb un mateix fi.

Tornant a les tradicions, moltes vegades evolucionen en funció del medi i les seves possibilitats (antigament els balls folklòrics es feien en els llocs, en el camp, mentre que en la actualitat estant dit medi cada cop més en desús, les ballades es segueixen fent, però ja integrats en la vida i els carrers de la ciutat). Quan va sortir per primer cop la Geganta s’Àvia Corema, el Carrer de ses Moreres de Maó era un carrer al servei dels tràfic rodat. Des de l’estiu passat dit carrer és peatonal, motiu pel que aquest matí i per primera vegada ha servit per a llevar un nou peu a la Geganta de la Quaresma.

La cerimònia ha estat com de costum i una ma innocent, com sempre un fillet de entre el públic, ha llevat a la geganta en el Carrer de Ses  Moreres de Maó el quart peu de la quaresma 2012.

Per la setmana que ve ja s’anuncia que la geganta tornarà a l’Ajuntament amb sols dos peus i transcorrent així les setmanes de la quaresma es va fent el camí cap a la setmana santa.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS