Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Nova sortida de s'└via Corema

geganters-mao | 25 Marš, 2012 18:15

Ahir al matí la nostre vella i entranyable s’Àvia Corema va perdre el cinquè peu de la quaresma 2012.

El cas és que com ja anem parlant des de fa alguns articles la geganta de s’Àvia Corema ha esdevingut en pocs anys en tot un fenomen. Avui podríem parlar del fet de que la figura de la vella de set peus, representativa de la quaresma, al marge de la geganta que la representa, abans de la arribada de la seva plastificació com a figura gegantina, en molts de casos ja estava en la categoria d’aquelles tradicions que s’anaven perdent. No volem llevar mèrit als col·legis, casals o cases particulars que encara la conservaven, però era ja un fet ben minoritari.

Amb la arribada de la geganta es va començar a parlar d’ella, doncs va agradar i alegrava els dissabtes matins maonesos, però poc s’esperava que debut a l’èxit de la geganta en pocs anys a la majoria de les cases es tornaria a penjar a la paret, nevera... la figura de la vella de set peus i recuperar la tradició de llevar-li un peu cada setmana. El fet traspassaria les fronteres figuratives de la ciutat i visitant la resta de pobles de l’illa durant els primers dies de la quaresma ja es veuen als escaparats de les llibreries un article que pot ser fa alguns anys hi faltava.

Aquest matí un bon amic ens comentava com el seu fill de dos anys “es sabia de memòria i cantava la cançó de s’Àvia Corema”. Les sortides de la geganta ja són tradició i no poden faltar en els dissabtes mati de quaresma a Maó, però imaginant el pitjor, que algun dia ens faltessin les sortides de la geganta, possiblement la tradició de s’Àvia Corema seguiria durant molts anys en l’interior de les cases com havia estat tradició a la nostre illa abans de que amb la modernitat i els canvis de costums comences a estar en desús.

A la quaresma 2012 poca vida ja li queda, ja es senten els assajos de les bandes de tambors i cornetes que ensallen per a la setmana santa i la nostre geganta ja està fent les últimes sortides per aquest any. Ahir en concret va ser a la Plaça Colon de Maó on tot el sèquit de la geganta que són la Colla de Geganters de la ciutat, el grup de joves de la Banda de Música de Maó i la animadora Cati Pelegrí, va escenificar novament la cerimònia del pas de les setmanes, amb el gran calendari que és la nostre àvia.

La sortida va ser com de costum del Pla de la Parròquia i el passacarrers de la arribada a la plaça va ser just de pocs metres. Allà els fillets com de costum van seure a terra fent una gran rotllana i no van perdre detall de l’entreteniment que els va oferir la animadora. Sols un va poder ser l’afortunat entre els menuts que li va llevar la sabata i al cap de poc temps amb la música més alegre, un popurri de cançons tradicionals menorquines i catalanes, engegaria el camí de tornada. Aquest es va fer de per la Plaça d’Es Padronet, Costa d’en Ga i baixant per sa Costa de sa Plaça.

El proper dissabte novament hi haurà sortida de s’Àvia Corema i pel dimecres dia quatre d’abril la gran festa d’acomiadament per l’any 2012 de la entranyable i estimada s’Àvia Corema.

 

www.gegantsmao.menorca.es els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS