Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

La Banda de M˙sica de Maˇ (I)

geganters-mao | 22 Abril, 2012 15:07

Com venim fent des de fa temps, transcribim en aquest medi el mateix article que mensualment també publiquem en la revista insular "Útil". És en la revista d'aquest mes d'Abril on hem publicat la primera part de la història de la Banda de Música de Maó.

 

La primera banda de música municipal que va tenir la ciutat de Maó li deu els orígens a l’agrupació que organitzà, just començat el segle XX, el mestre Bartolomé Mir Corantí amb alguns asilats de la Casa de la Misericòrdia.

De l’estrena de l’agrupació musical ens en parla, fent la crònica de les festes de Gràcia de l’any 1902, el diari El Bien Público: 

“A las visperas, con repique general de campanas y disparo de bombas y cohetes, sucedió la exhibición por primera vez de la banda de música municipal, que interpretó por las calles con delicadeza y aprovechamiento, bonitos paso-dobles y bailables que merecieron elogios del vecindario y de los forasteros (...)”. 

Es diu que seria l’any 1909 que, fruit de les bones relacions entre la banda de la Casa de la Misericòrdia i l’Ajuntament de la ciutat, l’agrupació musical es constituiria oficialment com a Banda Municipal de Maó. 

Seria un cop desaparegut el mestre fundador de la banda que el més de febrer del 1924 prendria la batuta el seu fill, el mestre Bartolomé Mir i Pons. 

 De l’expedient de les festes Gràcia d’aquell mateix any rescatem la següent nota dirigida al director de l’agrupació, amb la qual ens fem una idea de quina era la tasca de la banda de música dins les festes: 

“Nota para el director de la Banda Municipal. 

Dia 6, a las 4 de la tarde.- Pasacalle.

Dia 6, a las 9 de la noche.- Concierto en el Paseo de Isabel II.

Dia 7, a las 7 de la mañana.- Diana.

Dia 7, a las 9 de la noche.- Concierto el en Paseo de Isabel II.

Dia 8, a las 7 de la mañana.- Diana.

Dia 8, a las 9 de la noche.- Concierto en el Paseo de Isabel II.

Dia 9, a las 9 ½ de la noche.- Concierto en el Paseo de Isabel II.

Dia 10, a las 9 ½ de la noche.- Concierto en el Paseo de Isabel II. 

Además se ha de encargar la Banda Municipal del Jaleo para la cabalgata y de la serenata al Cajero Mayor al regresar de las carreras”. 

Durant la primavera de l’any 1927 el plenari de l’Ajuntament de Maó aprovaria un reglament per la Banda de Música Municipal. Desglossat en set capítols el document contemplava les relacions entre l’ajuntament i la banda, la supervisió per part del regidor responsable, l’obligació dels músics de oferir concerts públics i participar en les festes oficials, el sou anual dels membres de cada una de les categories de músic dins l’agrupació, els drets i obligacions dels seus membres i les normes disciplinàries a tenir en compte. 

Un parèntesi dins l’agrupació musical seria quan l’any 1934 (en temps de la segona república), el consistori maonès, al·legant no poder fer front als sous que correspondrien als músics, decideix prescindir de tenir una banda de caire municipal. 

Els instrumentistes seguirien sonant com a entitat independent de l’Ajuntament. És així que durant les llavors anomenades Fiestas Populares de Septiembre el consistori maonès contractaria els serveis de l’anomenada banda La Mahonesa o banda Bartolomé Mir.

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS