Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

La Banda de M˙sica de Maˇ (II)

geganters-mao | 06 Maig, 2012 18:42

Publiquem en aquest medi el mateix article que apareix publicat, redactat per la mateixa ploma, a la revista "Útil" d'aquest mes de maig.

 

LA BANDA DE MUSICA DE MAO (II) 

Just acabada la guerra Civil, aquell mateix any 1939, es tornarien a restablir les festes de la Mare de Déu de Gràcia i tornaríem veure anunciada en el programa de festes la presència de la Banda Municipal de Música.

 

La persona que s’encarregaria durant la postguerra d’organitzar i dirigir l’agrupació seria el professor de música Juan Tudurí Carretero.

 

Trobem el document pel qual el més de gener del 1942 el mestre Tudurí,  acompanyat per 21 músics més, signava amb l’Ajuntament de la Ciutat un contracte pel qual es reconeixien com una Banda de Música no oficial, de caràcter privat que es comprometia a oferir al municipi tota una sèrie de concerts i la participació en festes solemnes, actes oficials i processons.

 

La quantitat econòmica que rebria el director serien 1500 pessetes per any i 13.300 a repartir entre els 21 músics restants segons la seva categoria. L’agrupació seria dipositària d’una sèrie d’instruments que, en una època en que les mancances eren grans, en un llistat figurava l’ estat de cadascun d’ ells: en bon estat, regulars o inservibles. 

 

Dins els documents que es conserven d’aquells anys trobem la carta que dirigí el director Juan Tudurí al batlle de la ciutat el més de gener del 1949, comunicant-li la necessitat d’una actualització dels sous, que condicionaria la continuïtat del contracte entre el consistori i els músics i la pervivència mateixa de l’agrupació.

 

El següent document que trobem és l’informe del mes de gener del 1950 pel qual, atès que des del final de la guerra civil i fins el moment l’única banda existent a la ciutat havia estat la del mestre Juan Tudurí i tenint en compte el bon fer d’aquest i els seus músics amb la vida del municipi, se sol·licitava que la banda de música fos inclosa com un servei propi més de l’Ajuntament.

 

Pocs dies després d’aquest informe serien el batlle Juan Victori Manella i el director Juan Tudurí Carretero qui signarien l’acord.

 

L’any 1960 no va ser de bon record per a les nostres festes. Seria en una entrevista publicada en la premsa el dia d’inici de les celebracions, on el batlle de la ciutat, Antoni Pons Monjo, hauria de reconèixer la supressió de sa colcada per falta de caixers i la desaparició de la Banda Municipal de Música, en paraules de l’entrevistat, per falta de pressupost.

 

Seguint els auguris iniciats l’any anterior, l’any 1961 també desapareixeria la darrera banda de música militar que va tenir la nostra ciutat.

 

visita també www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS