Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

La Banda de M˙sica de Maˇ (III)

geganters-mao | 09 Juny, 2012 17:36

Com cada mes transcribim en aquest medi l'article que també publiquem amb caràcter mensual a la revista insular "Útil". En concret aquest mes acabem amb la sèrie de l'història de la Banda de ´Música de Maó.

 

La Banda de Música de Maó (III) 

Seria després d’una dècada de no tenir la ciutat de Maó cap banda de música que portés el seu nom, quan a l’any 1971, en temps del batlle Rafael Timoner, es va crear l’agrupació musical que durant tots els anys que va existir va dirigir el mestre Enrique Guasteví.

 

La nova banda de música es constituiria com una entitat independent de l’Ajuntament que, a canvi del seu  recolzament, firmaria un conveni anual d’ actuacions.

 

Tot i les dificultats en poder trobar una vintena de músics per a iniciar la banda, arribant aquests amb una mitjana d’edat dels 50 anys, en el seu millor moment es va aconseguir reduir aquesta mitjana a la meitat i tenir una plantilla de fins a 35 components.

 

Molts encara recordarem els populars concerts dels matins de diumenge a la plaça de l’Esplanada de Maó, on sempre sota la batuta del mestre Enrique Guasteví Ibáñez, vam poder escoltar pasdobles, seleccions de sarsueles i també fragments d’ obres clàssiques.

 

Ja durant les festes de Gràcia a part del jaleo i altres cançons tradicionals de la festa, podien ser capaços de sorprendre’ns cada any amb la cançó més de moda. Van  formar part del seu repertori: La Abeja Maya, Marco, El Baile de los Pajaritos, La Ramora Pechugona i fins i tot algun tema dels llavors ben de moda Abba.

 

La jubilació del director influiria de manera decisiva en que les Festes de Gràcia de l’any 1988 fossin les últimes en les que la Agrupació Musical Menorquina, nom que en els últims tems adoptà la banda, fossin les últimes en les que escoltéssim els seus sons.

 

Novament la ciutat de Maó es quedava sense banda de música. Durant molts d’aquells anys en que aquesta ens va faltar vam poder comptar amb la Banda Nura, que tot i no ser una banda empadronada a la ciutat la vam poder considerar com un poc nostre, doncs seria la que amenitzaria les Festes de Gràcia i altres actes principals.

 Ja va ser durant la festa marinera de Sant Pere al Port de Maó de l’any 2006 quan, sota la batuta del clarinetista Tolo Mercadal, va ser presentat a la ciutat el nou projecte que era la banda de l’Escola Municipal de Música de Maó.  Aquell mateix any la nova agrupació musical va participar en diferents festes de barriada i oferint el concert del pregó de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia. A l’any 2008 es constituí la Associació Musical de Maó com a marc en el que gestionar la que ja seria la nova Banda de Música de Maó.  És aquesta agrupació musical, que avui sota la batuta del professor valencià Miquel Llarío, segueix la tradició iniciada a la nostre ciutat fa més d’ un segle.
 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS