Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Gegants de Centelles visitaran les Festes de GrÓcia 2012

geganters-mao | 04 Setembre, 2012 08:24

Com ve sent costum, en les properes Festes de la Mare de Déu de Gràcia, a part dels gegants de Maó en Tomeu i na Guida i la resta de convidats de Menorca, hi prendran part també una parella de gegants arribats des de fora de l’illa. Aquest any ens visitaran la Cent i en Teies, que arribaran des de la població catalana de Centelles.

 

Aquests dos gegants van ser construïts al taller “Alma Cubrae” de Porqueres i van ser estrenats a la plaça de Centelles  durant la primavera de l’any 2007.

 

El gegant té cos d’home i cap de boc. És alegre i trempat, amant de la festa i la disbauxa, un supervivent dels 50 bocs que els habitants de las rodalies enviaren una nit contra els moros del castell de St. Martí, amb una teia encesa a cada banya i fent molt de soroll, els moros creient que els atacava un gran exercit abandonaren el castell. Porta calça vermella i va amb el tors nu. Llueix una trinxa i cinturó negre rematat amb l’escut de Centelles, a las mans porta una teia encesa.

 

La geganta té una figura juvenil i esvelta, cabell llarg fins a mitja esquena i és un pou de sabiduria que s’endevina als fons dels seus ulls verds. La Cent no és una bruixa dolenta d’encanteris i maleficis, sinó que és una bona remeiere que sap d’ungüents i pomades; del poder de las herbes medicinals per guarir els mals d’amor i desencisos. Porta faldilla i brusa blava ajustada al cos, força escotada i sense mànigues, una sobre-faldilla blau cel i dues tires blau elèctric que van del davant al darrera pel costat que li donen un toc de gràcia quant volta. A la mà dreta porta una serp, símbol del seu poder sobre els rèptils, i a la mà dreta una bossa d’herbes medicinals collides la nit de St. Joan, tal com diu la tradició.

Una imatge dels Gegants de Centelles que participaràn en les Festes de Gràcia 2012.

 

S’ha escollit a aquesta parella de gegants com els convidats d’aquest any per a la seva singularitat i per a representar a uns personatges pocs habituals dins la gran família dels gegants. Recordem que els personatges més representats en matèria de figures gegantines solen ser moltes vegades la parella de monarques, la noblesa o també el gegant i geganta amb la indumentària típica de cada regió (com és el cas de Menorca). Tot i així recordem com a l’any 1997 des de la Bisbal de l’Empordà ens va arribar la Rigoberta, una geganta boja que anava amb un pit defora; a l’any 1999 des de Sant Vicent de Castellet ens van visitar el Malparit i la Figaflor, que eren una parella de dimonis de mides gegantines o a l’any 2000 des de Roses van venir el Quimet i la Demétria, en que ell era un pastor i ella una “sireneta”. Existeixen moltes altres parelles de gegants que es poden qualificar com a “singulars”, de fet l’any passat la nostre Àvia Corema va participar a Granollers en una trobada que anava dedicada a aquesta mena de gegants que surten del més comú.

 

La parella de Gegants de Centelles amb tot el seu grup de geganters i grallers arribaran al port de Maó el divendres dia set al matí i participaran en els passacarrers del dia set a la tarda i també en el del matí de la Mare de Déu de Gràcia.

 

www.gegantsmao.menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS