Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Festes de Sant MartÝ 2013

geganters-mao | 20 Juliol, 2013 23:32

Ja feia dies que anàvem anunciant que la temporada de gegants a l’Illa de Menorca estava a punt de començar. Avui ha estat el dia en que amb les Festes de Sant Martí a Es Mercadal aquesta ha quedat oficialment inaugurada.

Els que escrivim les cròniques que des de fa anys aneu trobant en aquest blog en ocasions ens trobem amb la dificultat de com narrar uns fets que cada any són gaire be iguals, però que s’han d’explicar de manera que puguin despertar l’interes del lector. En el cas d’avui la novetat ha estat un fet, ha estat endevinada i la molta gent que la ha contemplat així ho ha corroborat.

Solia ser costum que el grup de Geganters  anés el matí a Es Mercadal per a transportar els gegants des de els antics quarters d’artilleria fins a les Cases Consistorials per a deixar les enormes figures a les portes ja a punt per el passacarrers de la tarda. Fins a l’any passat aquesta tasca no va passar de ser un pur transport de cara a la festa de la tarda.

Els Gegants d'Es Mercadal en Martí i na María, en Pere i na Gràcia de l'I.B.A.S., en Miquelet es Salero i en Gegant Yurca, durant les Festes de Sant Martí 2013 a Es Mercadal, Menorca.

Aquest any ja ha sortit anunciat al programa de Festes de Sant Martí 2013 la arribada al matí dels Gegants a les Cases Consistorials, en cercavila i amb la banda de música, constituint així un passacarrers que ha congretat a ben prou gent del poble i s’ha entès com a la arribada a la població de dos dels personatges que formen part de la representació de la festa principal del poble.

Ja a la tarda hem pogut escoltar just en haver dinat el primer toc de flabiol des de els balcons de l’Ajuntament i un cop el flabioler ha sortit a fer el replec de sa colcada, els gegants en Martí i na María d’Es Mercadal, en Miquelet es Salero, en Pere i na Gràcia de l’I.B.A.S i el Gegant d’en Yurca han sortit a fer la tradicional volta pels carrers del poble.

La música que ha acompanyat a la comitiva gegant ha estat la de la Banda de Música d’es Mercadal i la del Grup de Grallers. Música no en ha faltat, festa tampoc i com tampoc pot ser d’una altre manera i si no la trobesim talvegada ja no seria tan festa, també la calor.

Els gegants han fet la volta tradicional, visitant com de costum les cases d’ algunes persones principals en el poble que com cada any han tingut a punt taula posada i refrigeri pels portadors de gegants i músics.

El passacarrers ha acabat amb la arribada a plaça on uns pocs balls han deixat la festa començada i amb els cavalls a punt d’agafar el relleu als gegants.

Els Gegants d'Es Mercadal en Martí i na María, en Pere i na Gràcia de l'I.B.A.S., en Miquelet es Salero i en Gegant Yurca, durant les Festes de Sant Martí 2013 a Es Mercadal, Menorca.

Hem de destacar per que això sempre és bona notícia, el fet de que la Colla de Geganters de Maó i d’Es Mercadal en aquesta primera sortida de l’estiu 2013 ha presentat una agrupació bastant ampliada, sobre tot amb molta gent jove que en les últimes setmanes han passat a formar part del grup que passejarà gegants durant aquest estiu per la majoria de pobles de Menorca.

Convé que la agrupació gegantera sempre vagi plena de gent, doncs per exemple en el cas d’avui just acabar les passejades de Gegants per Es Mercadal, un grup ha hagut d’agafar cotxe sense perdre ni un moment per que en Jaume i na Roser ja els esperaven a Es Castell per a fer els primers balls de les Festes de Sant Jaume 2013, els que narrarem d’aqui a res en aquest mateix medi.

www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS