Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Gegants durant les Festes de Sant Jaume 2013

geganters-mao | 25 Juliol, 2013 15:58

De vegades a l’ hivern “no sabem que contar”, és a dir que les notícies relacionades amb gegants són poques i podem estar setmanes sense publicar cap entrada en el present blog. Un cop arribat l’estiu no són poques les ocasions en que les enormes figures surten a ballar pels carrers de l’illa i és en el present medi on us ho contem.

Durant el relat de les Festes d’estiu 2013 avui toca parlar d’unes que si be encara no han acabat doncs encara avui capvespre i tot demà hi haurà festa, en matèria de gegants fa pocs minuts s’han donat per concloses, les Festes de Sant Jaume al poble d’Es Castell.

Ja va ser el passat dissabte quan vam estar a la Plaça Explanada per a ballar a n’en Jaume i na Roser en els minuts previs al pregó de festes.

Ahir ja va ser la primera de les dues jornades grans, la del passacarrers del dissabte de Sant  Jaume. El sol de les primeres hores de la tarda anunciava que inequívocament seria una jornada purament d’estiu, tot i que en cap moment seria inconvenient per a que la gent amb ganes de festa poc a poc anés omplint la plaça per a veure sortir la festa. Primer li tocaria el torn als caixers amb els seus cavalls que donen sentit a tota la celebració i un cop amb el replec començat lis tocaria als gegants.

Els gegants d' Es Castellen Jaume i na Roser, en Xec Calvet, eN Hommer Simpson i la nova geganta Maggie Simpson durant les Festes de Sant Jaume 2013.

No hi podien faltar de cap manera en Jaume i na Roser, tampoc el gegantó que algun dia immortalitzaria al desaparegut pintor del poble en Xec Calvet, els acompanyava el gegant en Hommer Simpson i també la novetat d’aquest any la seva esposa Maggie.

La nova gegantona, la Maggie, és obra dels mateixos membres de la Colla de Geganters i Grallers d’Es Castell i arriba per a completar a una figura que no per la seva modernitat (tot i que els dibuixos dels Simpson al dia d’avui ja es poden considerar uns clàssics) des de la seva aparició ja va ser reconeguda per tot-hom.

Tornant a la tarda d’ahir, dissabte de Sant Jaume, la música que va acompanyar a la comitiva gegant va ser la del Grup de Grallers d’Es Castell i els de la Banda de Música de Ciutadella. El recorregut va ser el tradicional que com de costum va comptar amb les ja també tradicionals convidades a determinades cases per les que va passar el cercavila.

En el matí d’avui dijous, els gegants novament han sortit al carrer. No han estat pocs els elements de la festa que s’han trobat poc abans de les vuit del matí a la Plaça Explanada: primer hem pogut escoltar a la flabiolera Cristina Fullana amb el seu so tradicional iniciar el replec de sa colcada, després ha estat la banda de tambors i cornetes de José i sus muchachos la que ha iniciat la diana i finalment les figures d’imatgeria festiva del poble més oriental de l’illa han començat el seu cercavila. En aquesta ocasió la música s’ha anat alternant entre els sons de la Colla de Grallers dels Gegants de Maó i la d’Es Castell.

Els gegants d' Es Castellen Jaume i na Roser, en Xec Calvet, eN Hommer Simpson i la nova geganta Maggie Simpson durant les Festes de Sant Jaume 2013.

Destaquem d’aquestes jornades matineres, que si be després d’un primer dia de festa l’aixecar-se a les set d’es matí per a tornar a la festa pot ser en un principi algo dur, ho compensa l’ambient més genuí de la festa tradicional que sols aporten els matins del dia principal, en que principalment qui viu la festa ja sol ser la pròpia gent del poble i on és més fàcil les relacions i el contacte amb els veins.

A mida que avança el matí però el poble novament es va omplint, en el cas d’Es Castell, per a viure la sense igual baixada d’autoritats de missa, un acte multutudinari en que el jovent és qui governa i el que marca el ritme de la comitiva en la que no hi falten els Gegants.

A l’hora d’escriure aquestes ratlles ben segur que els cavalls encara estan a la plaça, per lo que no podem dir lo de fins l’any que ve a les Festes de Sant Jaume, però si lo de que per lo que hem viscut fins ara, juntament amb els nostres amics els Geganters d’Es Castell: Gloriós Sant  Jaume 2013.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS