Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

21 gegants menorquins inauguren les Festes de grÓcia 2013

geganters-mao | 07 Setembre, 2013 10:45

Ahir a les sis i mitja de la tarda 21 gegants menorquins van donar inici a les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2013.

És costum, des de fa més de dues dècades, que els gegants inaugurin l’anomena’t dia del pregó (recordem en tot cas que fins i tot la primera concentració de gegants en la tarda del dia 6 de setembre data de l’any 1988 i que el primer pregó de Festes de Gràcia pronunciat des de els balcons de l’Ajuntament data de l’any 1989, un any després, pronunciat pel periodista Iñaqui Gabilondo). El passacarrers d’ahir va ser de dalt de tot, doncs feia alguns anys que no es veien tants de gegants al carrer durant aquest dia. El motiu sol ser que les agrupacions geganteres, imprescindibles per que els gegants dels pobles puguin ballar, en ocasions compten amb suficients portadors per a anar a les festes dels pobles i en altres, si la quantitat de geganters és insuficient, ens havíem trobat a la plaça el grup de Maó i algunes agrupacions més que estaven en actiu, però no com en la tarda d’ahir.

Organitzats tots els participants en l’ordre que havien de dur durant la desfilada, encapçalaven els gegants del grup de Geganters de Llucmaçanes, que van participar amb quatre parelles gegantines, en Joan i na Rita, en Toni i na Antònia, N’Abu Omar i na Nura i en Kikus i na Kika; Els seguia na Tecla de Sant Lluís, que tot i que l’agrupació gegantera del poble en aquest moment està en un moment un poc baix, esperem que en breu ja puguem veure de nou a les nostres festes a un grup nombrós portant també als gegants en Lluís i na Maria; en Yurca ja no hi pot faltar, portat per la colla gegantera que un dia va fundar la persona a la que se li va dedicar el gegant (que en el dia d’avui s’ha inaugurat a Maó un carrer amb el seu nom); els gegantons d’es Castell: en Xec Calvet, en Hommer Simpson i na Maggie Simpson i fins i tot algun capgros; Els gegants d’Alaior en Llorenç i na Eulàlia amb els seus nous acompanyants en Xoroi i Sa Fadrina de Biniadrís, destacant sobre tot la alegria de veure com la Colla de Geganters d’Alaior que fa poc havia quedat dissolta torna a existir amb un grup nombrós de gent i molta il·lusió; i tancant la desfilada en Pere i na Gràcia del Casal de Gent Gran d’es Camí d’es Castell de Maó, en Miquelet es Salero, el fillet més popular de Maó, i uns que avui compleixen 79 anys a la nostre ciutat, els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida.

Els Gegants de Menorca que van participar en la trobada de Gegants del dia del pregó de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2013.

 

La música va combinar els pasdobles més festius a càrrec de la banda Cap de Fibló i els sons alegres i populars del grup de grallers dels Gegants de Maó.

Un cop amb la desfilada engegada aquesta va discorre entre centenars, milers, de persones que s’ho miraven des de ses voreres, alguns fillets en braç dels seus pares i altres des de els cotxets. L’itinerari va ser de per es Carrer Nou, cap a Carrer de l’Àngel, Plaça Colon, cap a Carrer de l’Església i entrada de nou al Pla de la Parròquia.

Un ball final que va començar damunt les set i deu amb totes les parelles de gegants juntes, alternant les músiques de la banda i dels grallers va posar fi a la trobada de gegants d’ahir.

Tot i així, en Tomeu i na Guida encara van quedar a la plaça algun temps més, doncs un cop acabat el pregó de festes, pronunciat per la televisiva Mercedes Milà, la gran parella de la ciutat encara va ballar la cançó Es Mahón, corejada per la alcaldessa de la  Ciutat, la pregonera convidada i tots els maonesos.

www.gegantsmao.menorca.es els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS