Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Festes d'un temps passat (II)

geganters-mao | 08 Juliol, 2014 22:43

Com cada mes publiquen en el present medi el mateix article amb el que col·laborem de manera mensual en la Revista Insular "Útil", en la secció "Tradicionari"

 

Festes d'un temps passat (II)

 

En un article de fa alguns mesos comentàvem com va existir un tems en que en el programa de Festes de la Mare de Deu de Gràcia de Maó hi podíem trobar actes avui tan impossibles com un concurs d’higiene infantil en el que es puntuava des de el mateix escenari del Teatre Principal; el repartiment de menjar a les famílies pobres de la ciutat, anunciat com un acte més de les festes, o també el moment de la entrega dels diplomes als fillets que haguessin trobat algun objecte en la via pública i l’haguessin retornat al seu legítim propietari.

Buscant més actes que avui xocarien amb la manera  que vivim les festes entrat ja el segle XXI, trobem en el programa de les que es van anunciar com a “Festes Majors” de Maó de l’any 1935, per la tarda del dia principal:

A las once. – Concurso de Vestidos de 5 pesetas, cuyo acto tendrá lugar en el Teatro Principal, repartiéndose los premios anunciados en el Programa publicado por la Comisión de Festejos. La Banda Bartolomé Mir amenizará el acto.

És en el diari El Bien Público, on trobem publicades les bases de tan curiós concurs:

COMISION DE FESTEJOS. Deseosa esta comisión de fomentar entre el elenco joven femenino de esta Ciudad, el estimulo al arte de la costura, se celebrarà en las pròximas Fiestas Mayores de la Ciudad un “Concurso del Vestido de 5 pesetas”, a tenor de las siguientes Bases...

Resumint quines serien aquestes trobem la prèvia inscripció a la Secretaria de l’Ajuntament, un cop a l’escenari  estar en possessió de les factures detallades dels materials empleats en la confecció del capell o el sistema de votacions que seria per part del públic assistent a l’acte.

Al poc d’acabada la guerra un acte que es va repetir alguns anys durant les Festes de la Mare de Déu de Gràcia va ser el de les “carreres de cambrers”. La crònica és del matí del dissabte de sa festa i la trobem en un Diari Menorca nascut aquell mateix any 1941 del que ens parla.

Domingo, Las Carreras de camareros en servicio.

Esta prueba, era sin duda, una de las que más espectación habia producido. Dede mucho antes de la hora anunciada, una verdadera muchedumbre ocupava la Plaza del General Mola y calles que formaban el recorrido, para ver tan original carrera.

Ultimados los detales previos de organización, formaron en línia los participantes, siendo aplaudidos por el numeroso público. Despues de “posar” ante las cámaras fotograficas, los “deportistas de la chaqueta blanca” llevando en la mano izquierda una bandeja con una botella y un vaso lleno de agua, emprendieron la marcha (...).

El recorregut va discórrer pels carrers més cèntrics, destacant que no va ser una carrera precisament curta. A l’hora de entregar els premis als guanyadors, es tindria en conta al que hagués fet el recorregut en el menor temps, però també la quantitat d’aigua vessada a sobre la safata durant les corregudes. Es van concedir premis de 100, 80, 60 i 45 pessetes, que van ser pels cambrers de quatre locals que al dia d’avui per a molts s’ens faria difícil recordar tots ells  on estaven situats: El “Casino Mahonés”, Café “Cavalcanti”, el “Salón Imperial” i el “Café Alhambra”. 

 

Per a saber més dels Gegants de Maó visita també: www.gegantsmao.menorca.es

els vídeos d'en Tomeu i na Guida a: www.youtube.com/gegantsmao

i si vols veure com es restaura o com es fa un gegant:   http://www.creantilusionsgegants.blogspot.com.es

 

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS