Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Gegants de Maˇ a la Festa Major de Calonge 2014

geganters-mao | 16 Juliol, 2014 22:32

El passat cap de setmana els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els del Casal “Sa Casa d’es Poble” de Maó i en Miquelet es Salero van estar a la població catalana de Calonge. El motiu de dita visita va ser el de tornar la que ens van fer els gegants de sa rateta i es moix a les passades Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2013, a l’hora que gaudir d’un cap de setmana de germanor entre els membres del grup geganters de la ciutat.

El viatge ens seria dificultós dir quan va començar, doncs com és d’imaginar en aquests casos solen ser mesos abans quan comencen tots els preparatius, contactes, fer llista de qui te disponibilitat per a poder venir, els bitllets... . En tot cas el moment que marca que la cosa va en serio seria el dijous a la nit, quan les cinc figures gegantines van entrar dins una enorme furgoneta per al dia següent baixar-la cap el moll.

Un cop al vaixell, serien una vintena els geganters que representarien a la ciutat de Maó al dia següent, els que embarcarien amb la companyia Transmediterranea rumb al moll de Barcelona.

els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia del Casal Sa Casa d'es Poble i en Miquelet es Salero participen en la Festa Major de Calonge 2014. 

Si contéssim les moltes anècdotes, bromes, etc. que es donen ja des de el primer moment del viatge aquest article s’allargaria en excés, motiu pel que ens traslladarem ja a la població catalana de Calonge on el dissabte al matí el grup de geganters, ja amb els gegants, es traslladaria a les cases consistorials on seria la recepció oficial per part de les autoritats.

Destacarem en aquest cas que la regidora de Festes de l’Ajuntament de Maó Elisa Mus, va voler acompanyar i recolzar al grup de geganters durant tot el viatge, participant en la recepció oficial en representació de l’Ajuntament però portant el mocador blau de geganter i integrant-se d’aquesta manera en el grup, amb el que va compartir i participar durant la majoria del temps. Un cop a l’Ajuntament de la vila, va ser la recepció oficial, els parlaments i els intercanvis d’obsequis.

Ja a la tarda una dotzena de grups de geganters representant diferents pobles de l’estat van participar en el cercavila, la XIV Trobada de Gegants i Capgrossos de la Festa Major de Calonge. Entre els participants vam poder trobar vells coneguts, com els Gegants d’Esplugues de Llobregat que vàrem conèixer a l’any 1997 en la seva visita a Es Mercadal quan la Trobada Insular de gegants d’aquell any.

els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia del Casal Sa Casa d'es Poble i en Miquelet es Salero participen en la Festa Major de Calonge 2014.  

La desfilada es va fer amb la música dels diferents grups de grallers, destacant en aquest cas que els Gegants de Maó al tenir el seu propi grup en procés de recomposició, van ballar amb la dels intrumentites amfitrions.

Els balls finals, on cada poble representat va fer el seu ball, va ser en el mart incomparable dels “Jardins del Castell”, que tancarien una jornada de gegants, però no la de germanor, doncs a la nit era el sopar de tots els participants.

Baix les carpes una fideuà gegant va servir per a reposar forces als 380 participants en la festa i ja de manera més distendida cambiar impressions, trobar-nos i conversar amb vells coneguts i com no pot ser d’altre manera fer la broma.

Com el fer la representació de la ciutat no està en absollut barallada amb gaudir del resta de la festa i del mateix poble, és el que es va fer durant el temps restant de cap de setmana. Ja seria a la nit de diumenge quan el port de Barcelona tornaria a rebre als geganters maonesos, però en aquest cas en el viatge de tornada.

els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia del Casal Sa Casa d'es Poble i en Miquelet es Salero participen en la Festa Major de Calonge 2014. 

Ja en tenim una més de feta, aquest dissabte són les Festes de Sant Martí a Es Mercadal i després tot un estiu que arriba carregadet pels geganters. El moment culminat seran com de costum les Festes de la Mare de Déu de Gràcia, on rebrem a nous grups de geganters que arribaran amb els gegants del poble fent la representació de la seva vila... Aquesta és la història d’un grup de geganters que gaudeix del que fa i d’uns gegants, en Tomeu i na Guida, “que enguany compleixen 80 anys entre nosaltres”.

 

 

per a conèixer els Gegants de Maó i altres Gegants de Menorca: www.gegantsmao.menorca.es

La Casa on les il·lusions són Gegants: http://www.creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS