Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Festes de Sant Jaume 2014

geganters-mao | 26 Juliol, 2014 15:34

En el moment d’escriure aquestes ratlles alguns membres del grup de gegants ja són a Fornells, preparant el passa carrers que ha de sortir d’aquí a poques hores, tot i així la crònica que anem a fer és la de les Festes de Sant Jaume 2014 a Es Castell. El motiu pel que ho diguem així no és altre que per a explicar que durant les setmanes d’estiu venen seguides.

Parlant de les que acaben avui, amb la segona festa, la de Sant Ana, direm que a Es Castell han estat dos dies ben intensos, començant amb la desfilada del dissabte de Sant Jaume, en que vàrem estar al poble més oriental de l’illa per  ajudar als nostres amics de la Colla de Geganters d’Es Castell a portar a n’en Jaume i na Roser.

Seria al poc d’haver dinat quan traguérem els gegants de davant l’Ajuntament per a posar-los al centre de la plaça, doncs la cosa ja anava en serio. Els joves del grup de geganters del poble farien el mateix amb els gegantons dels Simpson i el d’en Xec Calvet i també amb dos petits gegantets, infantils, que han estat la novetat d’enguany, representant a una jove menorquineta i a un més que simpàtic draconent que porta per nom “Cap de Fibló”, com el dragó ja més gran de la Colla de Diables de Maó.

Els Gegants d'es Castell en Jaume i na Roser durant les passades Festes de Sant Jaume 2014. 

A les primeres notes de la banda de música tota la comitiva de gegants començaria amb la volta tradicional, a la que també hi posaria les notes el grup de grallers del poble, destacant aquest pel gran número de instrumentistes tant de vent com de percussió que aquest any presentava la formació.

La volta seria la tradicional, la mateixa que es ve fent tots els anys, destacant com de costum aquells carrers on pot ser hi així menys gent però també aquells altres en els que la gent i la festa dificultava inclús en algun moment el pas de les figures.

Un cop els gegants arribats a la plaça d’on havien sortit algunes hores abans quedaria per tancada la jornada de gegants del dissabte de Sant Jaume, però no de la festa, doncs al dia següent començaria de bon matí.

Els Gegants d'es Castell en Jaume i na Roser durant les passades Festes de Sant Jaume 2014. 

Així a les vuit en punt del matí de Sant Jaume un cop entregada la bandera i sortida la diana amb el grup  “José y sus muchachachos”, novament les notes del grup de grallers encetarien la passejada dels gegants. Les notes que obririen la volta serien les de la cançó popular “som d’Es Castell”, continuarien les dels més alegres pasdobles.

Tot i així la volta del matí seria curta, just una hora i mitja, doncs el més fort encara estava per arribar, la pujada dels gegants pel Carrer Victori fins a l’Església del Roser i ja cap al migdia la tradicional davallada, acompanyats d’autoritats, caixers i banda de música. Estem parlant d’un tram de carrer que es podria fer en deu minuts, però que forma part de la festa que cada any es tardi més d’una hora, doncs és la alegria i la festa que fa el jovent davant de la comitiva la que marca el temps.

Qui escriu aquestes ratlles en pocs minuts ha de estar a Fornells, doncs la festa menorquina durant l’estiu no atura i des de aquest mateix medi us la anirem relatant.

http://www.gegantsmao.menorca.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS