Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

La festa dels 80 anys de la arribada d'en Tomeu i na Guida, els Gegants de Maˇ

geganters-mao | 04 Setembre, 2014 15:51

Aquest dimarts va ser la Festa de celebració dels 80 anys a la ciutat d’en Tomeu i na Guida, els Gegants de Maó i la estrena amb dit motiu d’uns nous vestits pels gegants.

El projecte dels nous vestits ja datava de feia alguns anys, quan als tallers de la Colla de Geganters de Maó es va fer la restauració integral de les dues velles figures, que va durar dos hiverns, quedant pendent per a completar el projecte uns nous vestits pels Gegants que ja en aquell moment lis feien prou falta.

La tasca de confecció dels nous vestits ja començaria ara fa quatre mesos, tenint per a cosidora la Senyora Isabel Mercadal Cardona, que ha col·laborat en el projecte de la manera més altruista, volguent sols com a compensació la satisfacció d’haver fet els vestits dels Gegants de Maó.

Narrant la Festa en la que es van presentar els vestits nous, ja feia dies que hi hi havia caliu, la convocatòria per les xarxes socials s’escampava i ja es sabia abans d’iniciar la festa que Maó seria a la plaça.

La Festa dels 80 anys de la arribada a Maó dels Gegants en Tomeu i na Guida i regal dels nous vestits pels gegants amb motiu de l'aniversari.

La Festa dels 80 anys de la arribada a Maó dels Gegants en Tomeu i na Guida i regal dels nous vestits pels gegants amb motiu de l'aniversari.

Així va ser, quan els Gegants en Tomeu i na Guida van estar a dalt de la tarima on habitualment per Festes s’hi posa la banda de música, la ciutat de Maó ja era baix que els contemplava, per últim cop amb els vestits que havien portat durant 24 anys. La festa es va iniciar quan el narrador va començar a explicar la història octogenària dels nostres gegants, a l’hora que aquests ja eren començats  a despullars dels vestits que havien de ser substituïts, els encarregats d’aquesta tasca, com de la col·locació dels vestits nous no serien altres que els mateixos membres de la Colla de Geganters de Maó.

Un cop amb els gegants “en faldaret”, farien entrada a la plaça els regals d’aniversari, en unes enormes caixes de regal i portades pels fillets. El regal eren els vestits nous que en pocs minuts s’els anava a posar als gegants.

A l’hora que es van anar mostrant les peces i aquestes eren col·locades a sobre de les enormes figures, els membres del Grup Folklòric Es Rebost, que també havien estat els que havien assessorat com havien de ser històricament aquells vestits, s’anaven posant ells mateixos similars prendes, mostrant així com es vestien els menorquins del segle XVIII.

El treball de vestir els gegants a sobre la tarima duraria una estoneta però per fi farien de nou entrada a la plaça els fillets, en aquest ocasió amb el ram de flors i ventall de sa Geganta i el pergamí i brot de llor d’es Gegant,  un cop això succeït la obra estava acaba i els gegants espectaculars i preciosos com mai hi havia estat.

La Festa dels 80 anys de la arribada a Maó dels Gegants en Tomeu i na Guida i regal dels nous vestits pels gegants amb motiu de l'aniversari.

Com els gegants han de ballar, els baixarien de la tarima i amb el so festiu del grup de grallers farien uns primers balls. Al poc d’aquests arribaria una nova música, en aquesta ocasió des de megafonia que no podia ser altre que la del “Cumpleaños Feliz”. Un enorme paquet destaparia un enorme pastís dedicat als 80 anys dels Gegants i que donaria pas a un altre de veritat amb el que s’obsequiaria a la ciutat que ha fet que la estimació dels Gegants tots els anys dels 80 que ha tenen hagi anat en augment.

No hi faltaria tampoc l’agraiment a la senyora Isabel Mercadal per la seva tasca desinteressada, al Grup Folklòric Es Rebost i els parlaments de Magdalena Fullana en nom de la Colla de Geganters de Maó i de la Regidora de Festes Elisa Mus, la que des de el primer moment també es voler implicar en el projecte.

Una altre activitat paral·lela que es va dur a terme durant l’acte de posar els vestits nous als gegants va ser una exposició amb fotografies i texte descriptiu del que han estat aquests últims 80 anys dels Gegants a la seva Ciutat de la Ciutat amb els seus Gegants.

Més fotografies de la jornada històrica les trobareu al nostre perfil de facebook “Gegants de Maó, Menorca”.

Les festes de la Mare de Déu de Gràcia ja van en totes i des de aquest mateix medi us anirem fent puntualment les cròniques.

www.gegantsmao.menorca.es

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS