Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Entrega dels Premis Onda Cero Menorca 2014

geganters-mao | 29 Octubre, 2014 16:11

Antonio Caules Nadal, José Portella Sintes, Francisco Dalmedo Gomila i Rafael Sintes Roig van ser les quatre primeres persones que un set de setembre de l’any 1934 van portar a Maó als Gegants en Tomeu i na Guida. D’això en fa 80 anys, després d’ells moltes altres persones es van posar davall es faldons d’es gegants, molts cops les mateixes persones que descarregaven el vaixell al Port de Maó, també alguns asilats a la Casa de la Misericòrdia, que fent de geganter podien guanyar-se “unes pessetes”; vàren arribar també en Miquel Ensenyat, en Xec Grau i els seus fills... i finalment la actual Colla de Geganters de Maó.

El fer de geganter hi va haver un temps en que no era un fet suficientment reconegut per la importància que te el que algú mogui els gegants durant les Festes, el fer que aquests puguin ballar per la ciutat, caminar davant els fillets i no tan fillets. Avui el ser geganter segueix representant el mateix que era fa vuitanta anys, fet d’una altre manera, però en definitiva donar vida als gegants amb la major il·lusió de qui participa de manera activa en les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia.

El passat dilluns a la nit la Colla de Geganters de Maó va rebre el galardó com a protagonista de l’any 2014 en l’apartat Festes i Tradicions que entrega la Emisora Onda Cero Menorca.

L’acte, la cerimònia d’entrega dels galardons, va tenir lloc al Teatre de l’Orfeò Maonès. passades les vuit i mitja de la nit el saló estava amb la majoria de seients plens amb els galardonats que esperaven el seu torn per a pujar a l’escenari, autoritats i representants de les entitats principals de la Ciutat.

III Gala de entrega dels premis Onda Cero Menorca, en la que va ser galardonada la Colla de Geganters de Maó en l'apartat Festes i Tradicions.

III Gala de entrega dels premis Onda Cero Menorca, en la que va ser galardonada la Colla de Geganters de Maó en l'apartat Festes i Tradicions.

Una introducció en forma de dansa a càrrec de les joves del Estudi Alba de Dansa donaria pas a la entrega dels galardons, conduïda per la directora de la Emissora Onda Cero a Menorca Diana Font. Els geganters no van haver d’esperar massa en ser cridats a l’escenari, doncs van ser els segons en pujar a recollir el premi.

La de dilluns va ser una nit de sorpreses, i els geganters també en teníem una de preparada, i és que a part de pujar a recollir la estatueta la membre del grup directiu de la entitat Magda Fullana, en nom de tot el grup i del president de la entitat Xiscu Mora Laforet, també va sortir d’entre les cortines del teatre per a recolzar-la “En Miquelet es Salero”. En aquest moment els aplaudiments del públic van anar en augment i van cessar un cop la representant dels geganters va prendre la paraula, visiblement emocionada, que en ocasions va haver de aturar el parlament.

Les paraules que pronunciar Magda Fullada, del Grup de Geganters, serien d’agraiment a la emissora Onda Cero, a la Ciutat a la que tenim la responsabilitat i l’honor de representar i també a totes les persones, avui ja centenars, que en algun moment han estat membres del grup que dona vida als Gegants de Maó en Tomeu i na Guida.

Altres galardonats en la nit van ser en l’apartat de Cultura la tan estimada per tots Joana Pons amb ses Guitarres o també entre altres la Associació d’es Ecleròsis Múltiple o el Club Marítim de Maó cada un en la seva categoria.

III Gala de entrega dels premis Onda Cero Menorca, en la que va ser galardonada la Colla de Geganters de Maó en l'apartat Festes i Tradicions.

Avui el mon dels gegants, no sols dels Gegants de Maó, si no de tots els Gegants De Menorca i els seus homònims d’altres terres està d’en hora bona, el ser geganter és un fet reconegut i com va dir la periodista Diana Font durant l’acte: Ya era hora de que alguien se acordara de un grupo...

Les cançons de Bep Marquès brodarien la cerimònia i no hi faltarien al final la fotografia de tots els galardonats junts a l’escenari i com solen acabar aquetes coses... amb una picadeta per a relaxar-nos d’una nit de nervis i emocions.

Sols en queda afeixir que moltes Gràcias a la Emisora Onda Cero Menorca per el galardó i també a tots els que han format part de la Colla de Geganters de Maó durant aquests anys, que són els que han portat al grup al moment de reconeixement.

www.gegantsmao.menorca.es

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

www.youtube.com/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS