Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

En Tomeu i na Guida ja sˇn matŔria d'estudi "a les escoles"

geganters-mao | 04 Novembre, 2014 22:07

La importància que ha assolit el mon dels gegants a l’illa de Menorca des de fa poc més de dues dècades per a pocs passa desapercebuda. Els gegants a la ciutat de Maó pràcticament des de la seva arribada es van convertir en part insubstituïble de les Festes patronals, però en els últims anys han multiplicat la seva presència i són més protagonistes que mai en tots els actes en que participen.

Ja feia temps que anàvem dient que en Tomeu i na Guida i la estimació que lis professen els habitants de la ciutat que els acull es tindrien que posar a estudi... El cas és que a partir d’aquest curs escolar 2014-15 així serà, els Gegants de Maó seran motiu d’estudi “a les escoles”.

La història comença abans de l’estiu quan rebérem un correu electrònic de la Editorial Vicens Vives per a poder utilitzar la imatge dels nostres gegants per a una il·lustració d’un dels llibres de text que editen i arriben a les escoles per a fer de guia als estudiants. Sempre hem dit que la nostra entitat, la Colla de Geganters de Maó, hi és per promocionar el mon dels gegants molt més lluny de la seva presència al carrer durant els dies de festa, per dit motiu la nostra resposta seria la col·laboració plena en el projecte.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida ja són als llibres d'escola. Imatge del llibre editat per la editoral Vicens Vives on en Tomeu, es Gegant de Maó ilustra una de les seves pàgines.

El cas és que s’enviaren a la editorial diferents fotografies sobre el que estaven buscant, un geganter sortint o estand baix el gegant, per que ells mateixos escollissin la que lis podia semblar més adient. Al cap d’algun temps ja rebríem el PDF amb la imatge tal i com està ja als llibres dels més petits, on el Gegant en Tomeu i el geganter que hi va a sota serveixen per a mostrar com es porta un gegant un cop finalitzat el procés de creació de la figura.

Des de la nostra entitat felicitem la iniciativa de que els gegants, no sols els Gegants de Maó, en general, hagin arribat a uns llibres de text en els que els que ja tenim més edat recordem con en un temps sols hi apareixien reis, governants i gent qualificades importat com si sols aquests mereixessin ser coneguts. Avui els Gegants de Maó i en conseqüència tots els gegants menorquins i de més enllà estan d’en hora bona, els Gegants i la cultura popular són més que mai presents a les escoles.

www.gegantsmao.menorca.es 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS