Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Gegants de Maˇ, resum de l'any 2014 (I)

geganters-mao | 21 Desembre, 2014 18:22

Ja sols falten deu dies per que aquest any 2014 que ha estat històric pels nostres gegants en Tomeu i na Guida i també per a la Colla de Geganters de Maó arribi a la fi, és llavors moment de fer repàs del que han estat alguns dels moments més simbòlics de l’any que està a punt de deixar-nos.

Començant pel principi ho farem retrocedint als pocs dies d’iniciat l’any. Concretament en la nit del cinc de gener, la nit de Reis. Aquella nit seria nit d’estreno i la Colla de Geganters de Maó presentaria a la ciutat el fruit d’un treball que havia començat varis anys abans, el de la construcció de la comparsa dels Gegants Reis Mags. La tasca s’havia fet a la que ens agrada anomenar  “la casa on es construeixen les il·lusions gegants”, que no és altra que el taller de restauració i també creació amb el que compta la Colla de Geganters, en el que els seus membres especialitzats en altres moments ja havien treballat en la construcció del nano en Miquelet es Salero, la restauració dels Gegants de Maó en Tomeu i na Guida i també altres gegants de Menorca.

El cas és que en la nit del cinc de gener els Gegants Melchor, Gaspar i Baltasar van encapçalar la Cavalcada de Reis de Maó i amb els sons de la Banda de Música de Maó puixarien a la ciutat. No ens estendrem en aquest fet més del necessari, sols remarcar que la emoció de que varis anys de feina feta al taller, oculta de la mirada de la gent finalment veixi la llum és difícil de descriure, amb l’afeixit de contemplar com els més petits obren els ulls esbadalits de veure com ara els Reis Mags d’Orient ara també són tres gegants.

Els Gegants Reis Mags de Maó durant la Calvada de Reis de Maó 2014.

Als pocs dies els geganters tornaríem a estar al carrer, en aquest cas per a la ce·lebració de la Diada del Poble de Menorca Sant Antoni.

Durant la dècada dels noranta van existir alguns intents de que els Gegants de la Ciutat, en Tomeu i na Guida, participessin en la Diada, ballant a la mateixa plaça on s’estaven fent els foguerons i torrades de sobrassada. La pensada era que si els gegants agradaven, fet indiscutible, omplirien la festa i servirien de reclam. Ja fa anys que des de la Colla de Geganters de Maó s’està defensant que els gegants o són principals o no són, que mai han de servir de reclam cap a la festa, que la festa són ells. El fet és que dita presència dels gegants en la torrada de sobrassades de Sant Antoni no encaixaria i aquests desapareixerien de la diada durant un bon temps.

Enguany ja serà el tercer en que els Gegants de Maó han tornat a la Diada del Poble de Menorca, en aquest cas el dissabte abans del 17 de gener i per a ser ells mateixos els que expliquin, fent de narradors, els fets que vàrem canviar la història de la nostre illa per sempre. Això es fa al mateix Pla de la Parròquia i també de de el primer any es va convidar per a  participar en l’acte als membres de la Colla de Geganters de Llucmaçanes, per que vinguessin amb dos dels seus gegants que representen precisament al Rei Alfons III i a l’Abu Omar, l’últim governador àrab de l’illa, poguent així aquests gegants fer d’actors mentre els fets es van narrant.

L’èxit d’aquest nou format des de el primer any ha estat corroborat i per al proper 10 de gener novament en Tomeu i na Guida ens contaran el capítol de la nostre història, això si, per acabar finalment ballant tots els gegants, fins i tot els que pocs minuts s’hauran enfrontant en batalla, que és el moment que més esperen els més petits.

  

els gegants de mao durant els actes de la diada de sant antoni patro de menorca

Si va existir una època en que els gegants eren cosa de l’estiu això ja pertany al passat doncs just el mateix dia que acabà el carnaval 2014 faria entrada, com enguany ja farà una dècada que ho fa la geganta s’Àvia Corema.

Sempre s’ha dit que per que uns gegants puguin fer la representació de un població han de formar part del seu patrimoni, han de ser dels seus habitants. En Tomeu i na Guida van ser adquirits a l’any 1934 per que fossin els Gegants de Maó, propietat de l’Ajuntament i per lo tant de tots els maonesos. S’Àvia Corema és el mateix cas i des de fa una dècada és la tercera figura gegantina del municipi  (cas diferent és el d’en Pere i na Gràcia que són del Casal de Gent Gran d’es Camí d’es Castell, del que en fan la representació o en Miquelet es Salero que és inventariat per la mateixa entitat que el va crear fa 14 anys).

El cas és que la nova geganta el primer any va ser una prova, al cap de poc temps tot un èxit i avui ja és insubstituïble en els dissabtes de quaresma. En el cas de l’any 2014 que està a punt de deixar-nos aquesta no va faltar a cap de les seves cites, cada dia a una plaça diferent i en aquesta ocasió acompanyada de la mestressa de cerimònies “La Senyora Garcia”.

La festa acomiadament de la geganta, el dimecres abans del dijous de centre, en els últims anys ha comptat amb un nou al·licient, el de que els fillets poden recollir en aquella tarda els fruits dels arbres que han estat regant durant els dies de quaresma “els dels arbres caramel·lers”.

la geganta s'Àvia Corema de Maó, Menorca. acompanyada dels membres de la Banda de Música de Maó i la Colla de Geganters de Maó.

Per acabar la primera part del repàs del que ha estat aquest any 2014 ho farem citant una altre celebració en que els gegants s’hi ha fet un lloc des de fa alguns anys, la festa de primavera exaltació de les flors: Maó + Flors.

Les tradicions mai s’inventen, es poden intentar imposar, però sols es converteix en tradició si la gent així ho decideix. Ja fa anys que s’anuncia la entrega del ram de flors a sa geganta na Guida en els mateixos balcons de s’Ajuntament com a un dels moments importants de la festa de primavera “Maó + Flors”. El fet ha tingut acceptació i al mateix el sol seguir un passa carrers dels Gegants de la Ciutat i els seus acompanyants pells carrers del centre de la població.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els gegants de Sa Casa d'es Poble en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero durant el passacarrers del Maó + Flors.

Una altre Festa també de primavera però molt especial ja seria la que es va cel·lebrar a la Residència Geriàtrica del C.I.M. a Maó el mes de maig. La celebració portava per nom "90 i més" i seria un homenatge als residents que havien arribat a aquesta edat, els que emocionats vàren poder menjar el pastís que per a tal ocasió s'els havia preparat i també contemplar els balls dels Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, d'en Pere i na Gràcia i d'en Miquelet es Salero.

gegants de mao en tomeu i na guida 

En el propers articles arribarem a les festes d’estiu i també als tallers i cursos que impartiex la Colla de Geganters de la Ciutat de Maó al llarg de l’any.

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS