Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Gegants de Maˇ, resum de l'any 2014 (II)

geganters-mao | 26 Desembre, 2014 18:35

Fa pocs dies havíem començat l’acostumat resum que solem fer cada any en aquest acabar, de l’any de que gegants que deixem enrere.

L’any passat és recordat a Maó per el 80 aniversari d’en Tomeu I na Guida, però altres gegants de Menorca també varen tenir les seves particulars festes d’aniversari. És així com els Gegants d’Alaior vàrem celebrar juntament amb la resta de gegants menorquins, en un matí de primavera, el seu 60 aniversari. Uns altres serien els Gegants d’es Castell en Jaume i na Roser que en una tarda de juny, a la plaça Explanada del poble més oriental de l’illa també acompanyats de una bona part dels gegants menorquins i fins i tot els arribats des de Olost de Lluçanès varen celebrar el seus primers cinquanta anys de vida.

 

Festa 60 aniversari dels Gegants d'Alaior en Llorenç i na Eulàlia. amb la participacio dels Gegants de Maó, Gegant Yurca, Gegants de Llucmaçanes, Gegants d'es Castell, Gegants de Sant LLuís, Gegants de Mercadal i els amfitrions els Gegants d'Alaior. la Música va ser la de la Banda de Tambors i Cornetes d'Alaior i la dels grups de grallers. <iframe width=

Les fotografies de la Festa del 50 anys dels Gegants d'es Castell en Jaume i na Roser.  Amb la participació dels Gegants d'Alaior en Llorenç i na Eulalia, els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Miquelet es Salero i els Gegants de Sa Casa d'es Poble de Mao, els Gegant Yurca, la geganta Tecla de Sant LLuís, i els Gegants d'Olost de Lluçanes.

Per part d’en Tomeu i na Guida, aquest iniciarien la seva particular gira d’estiu lluny de l’illa, a la població catalana de Calonge, tornant la visita que els gegants de sa rateta i es moix havien fet a les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia a l’any 2013. Els Gegants de Maó  durant un cap de setmana representarien a la nostre ciutat per Terres Catalanes.

els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia del Casal Sa Casa d'es Poble i en Miquelet es Salero participen en la Festa Major de Calonge 2014.

 

 Ja amb l’estiu menorquí engegat, que pels gegants vol dir la visita a les festes de poble, la que inaugura l’estiu sol ser cada any les Festes de Sant Martí a Es Mercadal; tot i així els geganters maonesos hi solen anar complint com a Colla de Geganters d’es Mercadal en que la que estan constituïts per conveni amb el poble més cèntric de l’illa, per a portar durant el dissabte de Sant Martí a n’en Martí i na María, els Gegants d’es Mercadal. D’igual manera a la setmana següent els gegants visiten la població  marinera de Fornells durant les Festes de Sant Antoni Abad.

Els Gegants d'es Mercadal en Martí i na María, en Pere i na Gràcia del Casal Sa Casa d'es Poble de Maó, en Miquelet es Salero i el Gegant Yurca durant el passacarrers de les Festes de Sant Martí 2014 a Es Mercadal.

Al poble d’es Castell també hi anem tots els anys, per a ajudar als nostres amics de la Colla de Geganters d’es Castell a ballar a n’en Jaume i na Roser. Hem explicat en altres ocasions com dita població disposa d’una colla gegantera i grallera ben prou activa, però que debut a la joventut de la majoria dels seus membres per a portar els gegants més grossos del poble és necessària la participació dels geganters maonesos, sent ja els geganters del poble que està en festes els que s’encarreguen de portar els gegantons en Xec Calvet, els gegants de la Família Simpson i també els capgrossos.

A la població de Llucmaçanes, ja el primer cap de setmana d’agost els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida  hi fan la seva visita anual en representació del terme municipal del que forma part la vila. En aquest cas però el protagonisme és compartit, doncs existeix a la vila tota una comparsa de gegants que una família veïna del poble va anar creant començant la dècada dels 90 i per la que fa dues dècades crearien un grup de geganters similars als que ja existien en aquell moment a Maó i també a Alaior, són aquest grup, els Geganters de Llucmaçanes els que organitzen la part dels gegants dins les Festes de Sant Gaietà.

Els Gegants en Tomeu i na Guida, juntament amb altres gegants menorquins, visiten la població de Llucmaçanes amb motiu de les Festes de Sant Gaietà 2014.

A Alaior ja fa alguns anys que es va decidir no participar en els dos dies de les Festes de Sant Llorenç (dissabte de sa festa i desfilada de carrosses del diumenge), doncs a l’estiu venen molt seguides. Aquest any els geganters i grallers maonesos farien els seus balls i aportarien les notes al passa carrers del dissabte de Sant Llorenç, en el que a part dels gegants d’Alaior i altres gegants de Menorca podríem veure ballar als que arribaven des de terres catalanes els Gegants de Calafell.

A Sant Climent en Tomeu i na Guida farien la seva visita anual en el dissabte de festes, la visita es fa com els gegants que són també de tots els Sant Climenters i no per ser una passejada que mai arriba a la hora de duració li manca en absolut animació. tampoc hi falta mai la calor dels dies centrals del mes d’agost.

Els gegants de mao en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia de Sa Casa d'es Poble de Maó i en Miquelet es Salero durant les Festes de Sant Climent 2014.

A Sant Lluís també estarien d’aniversari, doncs en Lluís i na Maria celebraven el 25è aniversari de la seva arribada al poble. Els Gegants de Sant Lluís no són unes figures de molta antiguitat, podríem dir que arribades coincidint amb l’inici de l’esclat del mon geganter els últims anys de la dècada dels vuitanta, però l’haver complert 25 anys de vida ja integrats com una part més de les Festes del Sant Lluís ben mereix menció i que en la data es faixi algo per a cel·lebrar-ho. En Tomeu i na Guida per a aquelles festes cedirien la representació de la Ciutat de Maó a n’en Pere i na Gràcia i a n’en Miquelet es Salero, doncs el primers en aquells últims dies d’agost ja estaven  als balcons de l’Ajuntament de Maó preparats per a les Festes de la Mare de Gràcia.

Ja arribant als dies principals de la Ciutat de Maó, aquests s’iniciarien pels gegants amb la arribada d’en Tomeu i na Guida a s’Ajuntament, com hem dit abans per a estar presidint es Pla de la Parròquia des de els balcons de les Cases Consistorials. La arribada dels Gegants de Maó i els seus acompanyants habituals cada any és més multitudinària i en el cas d’enguany comptaria amb l’al·licient de ser la última vegada que veuríem als dos històrics gegants amb les vestimentes que en pocs dies anaven a mudar.

La Festa dels 80 anys de la arribada a Maó dels Gegants en Tomeu i na Guida i regal dels nous vestits pels gegants amb motiu de l'aniversari.

 

 El dia 2 de setembre ja va ser jornada històrica, doncs va ser la gran festa de celebració del 80 aniversari de la arribada dels Gegants de Maó, fet que es celebraria amb l’obsequi per part de la Ciutat de uns vestits nous per a les dues enormes figures, que venien a substituir als que portaven des de l’any 1990. La festa va ser al mateix Pla de la Parròquia, amb els gegants cambiant-se els vestits en directe des de la tarima on habitualment la banda de música sol sonar “es jaleo” i amb la ciutat enfront participant del moment històric. Al final de la festa no hi van faltar els parlaments de les autoritats, l’enorme pastís d’aniversari, els primers balls d’en Tomeu i na Guida amb els vestits nous i com no podia ser d’una altre manera el públic agraïment a la cosidora Isabel Mercadal que amb la seva tasca desinteressada havia fet possible el projecte dels vestits.

Els dies principals de les Festes ja serien els habituals i amb poques variacions. El dia del pregó els amfitrions participarien en el passa carrers juntament amb diferents gegants menorquins i també els arribats expressament des de la població mallorquina de Campos. Al final del pregó en Tomeu i na Guida coprotagonitzarien un moment que pels gegants fa camí de convertir-se en tradició, el que un cop acabats els parlaments del pregoner i cantant aquest juntament amb la alcaldessa i tota la plaça congregada el popular “Es Mahón”, els gegants hi fossin també per a ballar el popular valset.

els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els Gegants del Casal de Gent Gran Sa Casa d'es Poble en Pere i na Gràcia i també en Miquelet es Salero, acompanyats dels Gegants de Campos i els Gegants de Llucmaçanes fent el passacarrers del matí de la Mare de Déu de Gràcia.

El dissabte de la Mare de Déu de Gràcia el passa carrers va ser l’habitual, destacant com cada any la llarga durada d’aquest però també la xalada gran que es fa en aquest dia. Gegants no en van faltar, doncs als portats per la Colla de Geganters de Maó s’hi  afeixirien els Gegants de Campos i també els convidats arribats des de altres pobles de l’illa com Sant Lluís, Es Castell o Llucmaçanes. No hi faltaria de cap manera tampoc el Gegant Yurca.

El dia de la Mare de Deú de Gràcia de bon matí els gegants tornarien a ser a la Plaça de bon matí per a encetar la jornada i en el dia de sa segona festa en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia, en Miquelet es Salero i el grup de grallers baixarien al port per a tancar les festes, en aquesta ocasió acompanyants pels Castellers de Vilafranca que rivalitzarien amb les seves enormes torres humanes amb la alçada dels gegants.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, acompanyats dels Gegants en Pere i na Gràcia del Casal Sa Casa d'es Poble de Maó i d'en Miquelet es Salero fan els últims balls de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2014 a Baixamar.

L’estiu acabà com havia començat, a Es Mercadal, portant als gegants del centre de l’illa en les que es diu que tanquen l’estiu amb clau, les Festes de Sant Nicolau.

En els propers dies acabarem aquest repàs d’un any que com ja hem dit els gegants han estat més protagonistes que mai, citant altres activitats que ha desenvolupat durant el 2014 la Colla de Geganters sense ser ja passa carrers o festes patronals.

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

http://ca.wikipedia.org/wiki/Gegants_de_Ma%C3%B3

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS