Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Gegants de Maˇ, resum de l'any 2014 (III)

geganters-mao | 28 Desembre, 2014 17:56

En els dos primers articles d’aquesta sèrie que en fa resum del que ha estat l’any 2014 en matèria de Gegants a la Ciutat de Maó parlàvem de les actuacions, de quan els gegants i la Colla de Geganters de Maó estem al carrer, a la vista de tot-hom fent pel que es va constituir fa més de dues dècades el grup.

En aquesta tercera i última part ho farem d’una altre sèrie d’activitats que hem duit a terme durant l’any 2014, que no es veuen al carrer però que són pot ser més importants que les primeres per a explicar i donar a comprendre el que són i el que representen els gegants dins la nostre cultura i tradició.

Primerament parlarem dels tallers de gegants “Els Gegants a les Escoles”. Aquesta activitat ja fa varis anys que es duu a terme, dirigida als col·legis de primària i que tots els anys en iniciar-se de nou compta amb més escoles adscrites al projecte.

Recordarem com va existir una època en que els gegants eren uns elements propis de les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia, però no de la manera i amb la vitalitat que ho són ara. Seria amb la irrupció de la Colla de Geganters de Maó i d’altres entitats similars que s’anirien constituint amb posterioritat a rel de l’illa quan aquesta mena de figures es rejovenirien i cobrarien vida, serien més protagonistes que mai... .

Fa alguns anys arribaria l’hora d’explicar aquest fet, explicar que són els gegants i el que representen. Això es començaria a fer a les escoles, als més petits, començant pel principi de tot: com es fa un gegant, els materials amb el que es construeix,  els vestits, els accessoris que porten les enormes figures, qui som i que fem els geganters, els instruments que sonem i un llarg etc. Com es pot imaginar, pels més petits que a la mateixa escola lis arribin els geganters i lis parlin de gegants la xalada és grossa.

Més gran és encara la festa quan aquests, en una excursió, visiten la seu de la Colla de Geganters i poden veure d’aprop, tocar als Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, la Geganta s’Àvia Corema, en Miquelet es Salero. Poden veure com es porten des de dins amb els seus propis ulls i fins i tot tota la classe es pot fer la foto final amb els seus gegants.

Taller on els monitors de la Colla de Geganters de Maó, el mateix grup que fa el manteniment dels Gegants de Maó i també d'altres figures gegantines de l'illa han  mostrat als residents de la Residència Geriàtrica de Maó com es poden fer uns capgrossos de manera casolana.

 

Un altre taller que es va posar en marxa durant el 2014 que deixem enrere seria el taller de gegants a la Residència Geriàtrica del C.I.M. a Maó. En aquest cas més que  mai pren sentit el dir “taller de gegants”, doncs és precisament el que es fa amb els residents a la Residència, un taller on ells mateixos ja s’han construït a seva pròpia comparsa de capgrossos i en les properes setmanes acabaran de donar forma a “una gegantona”, la geganta de la Residència Geriàtrica.

La construcció de la nova figura és un projecte conjunt entre el centre i la Colla de Geganters de Maó, en aquest cas exercint de coordinador l’encarregat del taller de la entitat gegantera Miquel Villalonga Coll. La tasca es fa al taller del constructor i en diferents caps de setmana es porta al centre per que el residents hi puguin posar les seves mans a sobra l’obra, hi puguin treballar, donar-li forma. Les valoracions fins el moment són més que satisfactòries i entre les moltes sorpreses el descobrir que senyores amb una mitja d’edat que supera els 80 anys són capaces juntament amb el coordinador de descobrir i treballar de lo millor en la construcció d’una geganta.

L’altre taller que també s’ha iniciat durant el encara present 2014 és la Escola de Gralla de Maó. Aquesta arriba donada la necessitat de tenir el grup de geganters sempre a punt un suport musical per a fer ballar els gegants, que es pot complementar sempre que sigui possible amb la tradicional banda de Música.

El cas és que a finals de la temporada 2013 el grup de graller que portava prop de dues dècades aportant les seves notes estava en un moment baix, pràcticament desmantellat per falta de músics. La escola de gralla, amb seu a la Escola Municipal de Música de Maó està possibilitant el pujar nous músics i assegurar així la existència del grup de grallers.

Com hem explicat altres vegades, la gralla forma part de la família dels oboès tradicionals dels que a la nostre illa ja s’en tenen notícies durant la baixa edat mitjana, d’aquest instrument abans  de la actual recuperació les últimes notícies a Menorca les trobem ja durant el segle XVIII. La escola de gralla ve a assegurar la pervivència d’un instrument i també d’una manera de fer música entre amics per a molts anys.

Altres activitats a part dels tallers han estat durant el  present any 2014 fomentar la presència dels gegants a la xarxa, articles en premsa menorquina i especialitzada de la península i foment per diferents vies del que avui ja no en cap la menor dubte que és la cultura menorquina dels gegants.

Mentre seguim treballant en els nous projectes a desenvolupar durant l’any que arriba sols en queda ja desitjar-vos a tots bona entrada d’any 2015.

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

http://ca.wikipedia.org/wiki/Gegants_de_Ma%C3%B3

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS