Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Reis Mags Gegants a punt per a la Cavalcada de Reis de Maˇ

geganters-mao | 04 Gener, 2015 21:14

L’origen de la comparsa dels Tres Reis Mags Gegants comença durant la tardor de l’any 2009, quan la Colla de Geganters de Maó projecta participar en la cavalcada de Reis amb tres gegants disfressats precisament dels tres mags d’Orient (a l’any 2003 havien disfressat al gegant en Tomeu de Pare Noel).

 

Per a la ocasió es van confeccionar els vestits per a caracteritzar a n’ En Tomeu de Maó com a Melchor, en Martí d’Es Mercadal com a Baltasar i es va convidar a participar als geganters de Llucmaçanes amb un dels seus gegants que seria el Rei Gaspar. Aquest grup finalment decidiria crear per a la ocasió un nou gegant que participaria com a dit personatge. El muntatge va ser presentat en la nit de Reis de l’any 2010.

 

Aquell any no hi van faltar els portadors dels gegants caracteritzats com els patges reials i fins hi tot es veurien a dos geganters vestits de les cartes que s’escriuen als reis i a un tercer fent de “bústia”.

 

A l’any 2012 els tres mateixos gegants tornarien a encapçalar la cavalcada de reis. Donat l’èxit obtingut, just acabada aquesta es va decidir començar a treballar als tallers de la Colla de Geganters de Maó en una nova figura que fos el rei negre , donat que fins el moment ho havia fet el gegant en Martí d’es Mercadal i deslluïa el fet de que la seva pell no fos de color (la nova creació no hauria estat possible abans doncs el taller havia estat ocupat en la restauració d’en Tomeu i na Guida).

 

Els Gegants Reis Mags de Maó durant la Calvada de Reis de Maó 2014. 

 

Un cop amb el rei Baltasar acabat i donat el resultat prest arribaria un nou bust pel rei blanc que substituiria al d’en Tomeu de Maó. D’aquesta manera existiria la comparsa dels tres Reis Mags Gegants, amb figures gegantines de diferents pobles de l’Illa. Finalment a l’any 2013 el taller dels geganters maonesos acabaria creant també al Rei Roig, donat que al ser varis grups els integrants de la comparsa aquesta quedava condicionada a la disponibilitat de la resta per a poder sortir al carrer.

 

La Comparsa dels Tres Reis Mags Gegants finalment van poder ser estrenada durant la cavalcada de Reis del 5 de gener del 2014, fent que aquell any les il·lusions dels més petits per a veure la arribada els Reis d’Orient fossin Gegants. Els Gegants Gaspar, Melchor i Baltasar són obra del geganter Miquel Villalonga Coll i pintats pel també geganter Xiscu Mora Laforet. Són les mateixes persones que a l’any 2000 ja van crear al popular Nano en Miquelet es Salero i que en diferents ocasions fan el manteniment i restauracions dels gegants de Maó i també d’altres gegants menorquins.

 

Demà a la nit novament els Gegants Reis Mags encapçalaran la cavalcada de Reis de Maó. Una dotzena de portadors de la agrupació gegantera de la Ciutat seran els que des de davall els seus faldons els faran ballar. Mentre, altres integrants del grup, els que habitualment no solen portar en els passa carrers els gegants més grossos, ens tenen reservada una nova sorpresa... demà a les 19 hores  a baixamar, baix les escales del Parc Rotxina.

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

http://ca.wikipedia.org/wiki/Gegants_de_Ma%C3%B3

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS