Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Dissabte de la Mare de DÚu de GrÓcia

geganters-mao | 07 Setembre, 2006 21:33

Avui dissabte de la Mare de Déu de Gràcia, tal com es ve fent des de fa molts anys, ha estat una tronant “mascletà” la que ha donat la sortida al tradicional passacarrers dels gegants.

A les 16,15 hores la Banda de Tambors i Cornetes de Dalt Sant Joan ha encetat la desfilada. Un rera altre els gegants i capgrossos han anat sortint a la plaça.

Seguint als tamboriners els primers han estat els capgrossos de Maó, seguits dels gegants avis de Llucmaçanes, na Tecla de Sant Lluís regant a la gent des de el seu xumet, capgrossos de Sant Lluís, quatre gegants i cinc capgrossos arribats des de Vinaròs (València), els gegants d’ Andorra la Vella, els grallers d’ Es Castell, en Pere i na Gràcia de Maó, en Miquelet es Salero i els amfitrions Tomeu i Guida tancant la desfilada.

 A32 na Tecla de Sant Lluis .JPG, 40 KB  

 A34 es 4 gegants de Vinaros .JPG, 48 KB      

 A37 noltros .JPG, 47 KB

Pocs recordàvem una desfilada de tantes hores i és que els gegants van haver d' aturar a la Plaça Explanada per deixar passar els cavalls de "Sa Colcada" que tornaven de la seva visita al geriàtric i una llarga aturada de més de mitja hora va fer que la tornada a la Plaça constitució fos al cap de quatre hores justes després de l’ inici del passacarrers.

Quatre hores de una tradició que un dia va arribar a la nostre ciutat “a prova” i que any rera any constata que la sortida dels gegants és un dels moments principals de les nostres festes patronals.

No podem acabar el comentari de la jornada gegantera sense abans felicitar la iniciativa d’ un grup de joves de la ciutat que s’ ha fet càrrec del grup de capgrossos. Aquestes figures ja feia alguns anys que no acompanyaven als gegants pel motiu que no es trobaven fillets amb prou ganes de fer-los ballar. La solució va arribar fa un més quan la iniciativa d’ un jove maonès el va portar a plantejar-se que lamentant-se de la mancança no era cap remei, es va encarregar de restaurar les figures (ajudat per persones coneixedorers de les tècniques del cartró-pedre) i va buscar un grup de persones amb la seva mateixa inquietud.

Joves de entre 14 i 17 anys trencant el tòpic de que al jovent no li interessa la tradició. Avui els capgrossos han tornat a sortir al carrer i armats amb els plomers han recuperat una part de la nostre festa que no pot faltar.

A28 es capsgrossos reapareixen .JPG, 59 KB

Els geganters maonesos celebrem la recuperació de aquesta part de la tradició i que per molts anys puguem parlar de “Gegants i capgrossos”.

I ara al·lots, aquesta nit pocs excessos que demà a les vuit del matí hem de començar a preparar el tradicional passacarrers del matí de la Mare de Déu de Gràcia.

www.gegantsmao.menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS