Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

la gralla mÚs menorquina

geganters-mao | 23 Setembre, 2006 16:11

Durant les passades festes de la Mare de Déu de Gràcia, la gran novetat musical sense dubte va ser s l’ aparició dels membres del Curs de Banda de Música de l’ Ajuntament de Maó.

Dirigits pel clarinetista Tolo Mercadal, els joves van participar en algunes festes de barriada i van ser també els encarregats durant la nit del pregó de posar la música a la cantada del “Es Mahón” . L’ objectiu no és altre que seguir treballant sense perdre la il·lusió en el projecte de que la ciutat de Maó torni tenir una banda de música pròpia.

La segona notícia musical, de molt menys rellevància però igualment digne de ser mencionada, és la presentació de la que ben segur és la primera gralla construïda per mans menorquines durant la actual etapa de recuperació de l’ instrument.

Buscant l’ origen de l’ instrument a les nostres illes trobem els antecedents de la gralla mencionats en diferents documents escrits a partir del segle XIV. La documentació trobada a Mallorca és abundant mentre que l’ illa de Menorca està a l’ espera d’ un estudi a fons sobre alguns instruments que algun dia van caure en desús. En tot és a l’ any 1343 quan trobem localitzat a Fornells el joglar de Maó sonador de “Caramella” Ferrer Ferragut. 

 

No oblidem que el poble musulmà, que durant part de l’ edat mitjana va ocupar la nostre illa, avui encara te els “oboès populars” com uns dels instruments principals de la seva cultura.

 

És durant el segle XVIII que ens apareixen els darrers documents, parlant d’ uns músics que feien sonar les “Xirimies” a Ciutadella, que en alguna ocasió fins i tot van visitat la nostre ciutat, com és el cas de l’ any 1754 durant la benedicció de l’ església del Carme de Maó.

Els pocs testimonis orals que ens han parlat dels oboès populars ja ens situen la darrera desaparició a Menorca succeïda abans de començar el segle XX. La recuperació iniciada a  partir del 1995 pels membres del grup de geganters de Maó ha donat com a fruit els actuals tres grups de grallers existents actualment a l’ illa.

El fet de que al poc de començar el segle XXI haguem pogut conèixer una gralla construïda a Es Migjorn amb fusta de “Ullastre” és un pas més a la consolidació de l’ instrument. Dita gralla és obra de Xec Gomila, veí de la petita vila del centre de l’ illa, que ja havia treballat en la construcció de clarinets sempre experimentant amb les fustes autòctones. El resultat el podem qualificar d’ immillorable doncs la fusta que fins ara coneixíem com la utilitzada en la construcció de barreres per parets seques, aporta a l’ instrument una dolçor que combina a la perfecció amb el so fort i penetrant tan peculiar de la gralla.

 L’ instrument que va fer de model ja era construït a terres catalanes, tot i així el constructor menorquí es va permetre fer unes poques variacions pròpies sobre el model original donant com a fruit un instrument únic construït a la nostre illa amb fusta i art propis. 

Cal dir que com que la temporada d’ actuacions dels grallers, sempre acompanyant als emblemàtics gegants “en Tomeu i na Guida”, va finalitzar amb les passades festes de Gràcia, ara els músics simplement estan de vacances. En poques setmanes els grallers iniciaran el curs 2006-07. Es treballarà en temes nous, en la possibilitat de retocar els que ja estan en repertori, s’ haurà d’ ensenyar a sonar als nous músics que arribin nous a la formació i cada dissabte capvespre en haver dinat, una petita migdiada i cap a l’ assaig de gralla.  

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS