Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Dimonis, en la nit de Sant Joan cremem els mals esperits

geganters-mao | 24 Juny, 2007 08:30

Dimonis, en la nit de Sant Joan cremem els mals esperits

 

Un any més van ser el Grup de Diables de Maó  els encarregats de portar a terme la cerimònia d’ encesa de la tradiconal foguera de Sant Joan, plantada al parc d’ Es Freginal.

 

Des de mitjan capvespre, el parc era ja una festa, amb diferents espectacles infantils, canyes verdes i els buixots que presidien el fester, esperant l’ arribada de la fosca i amb aquesta el foc que els havia de consumir.

 

Mentre, al local de l’ entitat de foc els dimonis ja preparaven els tridents, els timbals, es començaven a empassar els vestits i començaven a fer camí cap el parc. L’ objectiu “cremar l’ hivern dins la foguera de Sant Joan”.

És així que amb un parc ple d’ un públic que ja demanava l’ inici de l’ espectacle, poc abans de les deu de la nit van esclatar els primers petards, van començar a córrer les “carretilles” i es van sentir els sons dels timbals, en un correfocs que no presagiava en absolut quina podia ser la continuació de la trama i quin podia ser el seu final.

   

 

És així que al cap d’ uns minuts d’ escampar espurnes, el dimonió major, rei de les tenebres, amb poder suficient per ordenar l’ arribada de l’estiu i la crema de l’ hivern dins el fester, donava ordre a la seva comitiva d’  iniciar la processó de dimonis en direcció a la foguera.

 

Les coses més sencilles a vegades es poden complicar i és així que un cop el governant dels dimonis, sobre una tarima, ordenava l’ encesa de la foguera, un dels buixots del fester va “cobrar vida” resistint-se a patir un final víctima de les flames.

 

Per espai de deu o quinze minuts el dimoni i el buixot van haver de mantenir un combat dialèctic, per saber qui era més poderós, qui havia de cremar o qui havia de marxar sense encendre la foguera. Però com en la nit de Sant Joan tot és possible, sorprenentment els dos personatges van ser capaços de trobar les coses que els podien fer amics i posades damunt la balança van decidir que tots dos junts i agafats de la ma el que havien de cremar dins el fester de Sant Joan havien de ser els mals esperits.

  

 

Tracte fet i amics serem

Però encara me queda una reflexió

Que un cop s’ ens acabi la ballera

Si surt fillet el batejarem

I li posarem de nom tardor

I si és filleta que es digui primavera

 

Però abam, que aquesta nit no pot acabar

Sense honorar la tradició ancestral

Que no hem de deixar els assumptes mal aclarits

I és que el fester igualment te que cremar

Llavonces, dimonis, que soni fort el timbal

I en la nit de Sant Joan cremem els mals esperits

 

 

Va ser aquest el nou espectacle “pirotetral” creat per la Colla de Diables de Maó, amb guió i direcció propis i amb l’ objectiu de fer l’ encesa de la tradicional foguera el màxim de solemne, a l’ hora que afegir-hi una trama teatral per acabar de brodar el moment. En total van ser una tentena els dimonis que van participar en l’ espectacle, més els  actors Jordi Perez i Verónica Melia que van encarnar respectivament els papers de Dimoni major i el de buixot. 

   

Aquesta mena d’ espectacles, en que els correfocs gaudeixen d’ una trama teatral, per la  preparació i infrastructura que precisen sols es solen fer durant la nit de Sant Joan, per lo que ens queda un any per pensar quina l’ hem de fer l’ any que ve.

 

Però com que la foguera ja cremava amb totes, i recollir el material i portar-lo de nou a la seu es va poder fer amb poc temps, havia que aprofitar la nit, que com és sabut és la més curta de l’ any. I com que per Sant Joan tot és possible fins i tot els més ferotges dimonis van acabar la nit purificant els seus esperits dins les aigües de la platja en la nit més màgica de l’ any.

visita també www.gegantsmao.menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS