Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

els gegants visiten Vinar˛s

geganters-mao | 02 Juliol, 2007 09:15

El passat cap de setmana els gegants de Maó van visitar la localitat valenciana de Vinaròs. El viatge va formar part de l’ intercanvi cultural iniciat l’ estiu passat entre les dues ciutats, quan els gegants valencians van visitar les nostres festes de la Mare de Déu de Gràcia.

 

És així que Maó, mitjançant els seus ambaixadors en Tomeu i na Guida i en Pere i na Gràcia, van estar presents en la trobada de gegants de les festes de Sant Joan i Sant Pere de Vinaròs.

Tot i que no eren poques les ciutats que havien d’estar representades durant el passacarrers i posterior ball de gegants del dissabte dia 30, talvegada per ser els que arribaven de més lluny, els gegants menorquins van ser uns dels que més expectació van despertar. Així no és estrany que just arribats els primers membres de l’ expedició menorquina els medis de comunicació locals ja volguessin conèixer de primera ma tots els detalls de la visita.

Com a fet no del tot inusual succeir que, just una emissora de ràdio va acabar d’ entrevistar a un representant de l’ entitat gegantera maonesa, es desplacés fins el lloc de l’ entrevista un maonès, des de fa anys resident a la ciutat de llevant, per poder saludar als seus compatriotes i interessar-se per l’ illa que havia deixat anys enrera. Al dia següent ja van ser més els maonesos residents a Vinaròs que, després d’ algun temps de no veurel’s van voler veure ballar de nou als seus gegants.

  Final de passacarrers.

En Tomeu i na Guida van arribar al poble el dijous dia 28 i el primer que van poder escoltar va se el soroll de les traques, prou populars per terres valencianes, tot i així el dijous a la nit van quedar guardats en un local cedit per l’ ajuntament a l’ espera del passacarrers del dissabte.

Com que havia de agafar forces i per que no es pot tornar de terres valencianes sense provat la paella, abans del passacarrers tots els portadors de gegants i els seus músics van poder gaudir d’ una multitudinària paella sota la carpa principal de festes.

Un cop començat el passacarrers hi van prendre part una vintena de parelles de gegants: Valencians, catalans, d’ Andorra i els arribats de Les Illes. Molts d’ ells representant al seu poble amb la vestimenta tradicional corresponent, altres representant a personatges que en un altre temps va existir i formar part de la vida de la població i tots ballant al so de les dolçaines, gralles, caixes i timbals.

    

El passacarrers va voltar durant una hora pels carrers del centre de Vinaròs, per arribar a la carpa instal·lada en el passeig marítim. Allà ja estava congregat un nombrós públic per veure el ball final de totes les parelles a l’ hora. No hi va faltar l’ entrega de records per tots els participants i el so del popular “Passi-ho be”.       

 

Tot i que la cançó el que ens diu és “Passi-ho be i fins l’ any que ve”, els geganters maonesos ben sabien que la propera sortida d’ en Tomeu i na Guida ja seria a una altre ciutat, per lo que van voler apurar el temps abans de tornar a l’ illa. És així que a la nit alguns van voler visitar la fira, altres van ballar a la revetlla i si be els gegants van gaudir del protagonisme que els pertoca, poques hores després els que congregaven a la població ja eren els membres del grup de rock “Seguridad Social” i pel dia següent el torejador Jesulín de Ubrique. 

 

En Tomeu i na Guida i en Pere i na Gràcia van dormir tota nit de dissabte, però poc temps van tenir de repòs, doncs el diumenge migdia ja pujaven al camió que els havia de portar al port de Barcelona per agafar el barco que els havia de tornar de nou a Menorca, on prou vegades els veurem ballar en les imminents festes patronals d’ estiu.

 

Per més informació visita també: www.gegantsmao.menorca.es   i   www.nanosigegants.org .

 
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS