Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Passascarrers vora el mar

geganters-mao | 22 Juliol, 2007 14:26

Avui capvespre ha tingut lloc un dels passacarrers de gegants més polits de la temporada d’ estiu, el de les Festes de Sant Antoni Abat de Fornells.

Just eren les cinc de la tarda quan el batlle d’ Es Mercadal i Fornells, Ramón Orfila, Ha donat permís al flabioler per donar inici al replec de sa colcada, a l’ hora que la festa en la seva edició d’ enguany. Com sol passar en aquests casos tot ha succeït com un ritus ancestral pel que sembla ser no passen els anys, a l’ hora que amb tota l’ espontaneïtat del jovent que després del solemne toc de flabiol ha ballat, cantat i saltat amb la música de les diferents agrupacions presents en el lloc d’ inici de la festa.  

L’ Agrupació Musical Inquera ha engegat el primer pasdoble, els grallers han estat els segons, i els gegant En Martí i na María, els gegantons en Pere i na Gràcia (arribats des de Maó) i el també maonès en Miquelet es Salero han començat amb el seu recorregut pels carrers del poble.

Puguent pensar que tots els passacarrers poden resultar similars, el de la vila marinera romp els esquemes, i és que no és el mateix passejar els gegants per carrers ocupats, per exemple per blocs de pisos, que en una vila on a una banda les casetes blanques característiques i a l’ altre la badia de Fornells. És llavonces quan s’ aprofita a fer tot un seguit de fotografies dels gegants i geganters amb el fons de l’ espectacle natural que ens ha acollit.

Com per ser geganter (membre d’ una entitat gegantera) hi ha que ser a l’ hora que persones compromeses amb la nostra cultura, persones amigues de la festa, ha succeït que el marc de la celebració ha propiciat que els grallers poguessin sonar la particular versió pasdoble del tema “Titanic” com mana la cançò, amb la mar de ben a prop o que hagin pogut estrenar la versió per gralla de la cançó de l’estiu “Verigut” com també diu la lletra: asseguts a la vorera, amb els peus mig en remull...   

Els que han portat els gegants sobre les seves espatlles han notat per una banda l’ ajut de la climatologia, que amb un cel tapat de núvols ha ajudat a que la calor hi fos igual, però pot ser un poc més suportable, però també han trobat just un poc d’ oratge que ha fet que en moments d’ entrar en espais un poc més oberts, s’ hagués de ficar ma de la perícia i l’ experiència per no deixar que aquest pogués desequilibrar les figures. 

S’ ha fet la protocol·lària visita a la casa de la batlesa, on com de costum s’ ens ha obsequiat amb un refrigeri; hem pogut veure els cavalls amb els que hem coincidit en algun tram del recorregut, i al ser un poble a l’ hora que mariner també turístic les moltes fotografies fetes als gegants i als geganters en pocs dies començaran a arribar als llocs més insospitats del mon.

Acabant la crònica de la tarda feta en forma de passacarrers a la vila de Fornells, podem destacar la anècdota d’ un timbal amb la membrana trencada que el seu sonador ja sols l’ ha pogut fer servir de “capgros” o que el temps ha estat el just per, un cop carregats els gegants en el camió que els havia de portar a casa, els portadors hagin tingut que agafar cotxe, doncs en poc temps començava la segona actuació del dia, la del pregó de Sant Jaume a Es Castell.

visita també  www.gegantsmao.menorca.es  

  

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS