Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els gegants d' Es Castell

geganters-mao | 22 Juliol, 2007 14:30

Ahir fosquet en Jaume i na Rosser, els gegants d’ Es Castell, van tornat a sortir a ballar, en l’ acte que va deixat inaugurada l’ edició d’ enguany de les Festes de Sant Jaume.

La gran parella del poble més oriental de l’ illa va ser empadronada a l’ any 1964. el projecte de la seva arribada venia de molts de mesos enrera, d’ una comissió de veïns que van haver de buscar alguns elements nous per fer reviscolar unes festes que en aquell moment necessitaven algun incentiu.

Aquells gegants que  van arribar ho van fer de la barcelonina “El Ingenio”, que al dia d’ avui i després de més d’ un segle de treballar la imatgeria popular segueix subministrant a ajuntaments i entitats.

En una època en que els pagaments es feien en pessetes la parella de gegants d’ Es Castell en van costar 2780. tot i així, com que van arribar sols les figures, sense els vestits, va fer falta que les cosidores Josefina Seguí i Catalina Victory lis  confeccionessin unes primeres vestimentes, que van ser les apropiades pels personatges que representaven els gegants, és a dir dos monarques.

Aquells dos gegants van passejar molts anys vestits de rei i reina, fins que a l’ any 1980 van adequar la seva estètica a la resta de gegants que ja poblaven l’ illa, i va ser la cosidora Juana Olives Vidal la que va tallar i cosir els primers vestits de pagès menorquí del segle XVIII.

A l’ any 1.995 els al·lots de l’ escola del poble batejarien “els gegants” amb els noms de Jaume i Roser, ell portaria el nom del sant que dona nom a les festes patronals i ella el de la església del poble. En el dia de la cerimònia del bateig els seus padrins van ser els gegants de Sant Lluís, en Lluís i na Maria.

També va ser durant els anys 90, en ple esclat del mon geganter a Menorca, quan la gran parella va conèixer la seva primera colla de geganters, els que durant tot l’ any s’ encuidarien de tenir-los sempre amb els vestits aclarits, la cara ben neta i a punt per ballar. Però aquella primera entitat gegantera no va arribar a conèixer una dècada de vida i es va dissoldre. Al poc temps alguns dels seus membres, majoritàriament els grallers,  van crear un nou grup amb l’ objectiu de no deixar aquells gegants abandonats a un futur incert. Tot i així, al ser un grup reduït, un cop arribades les festes de Sant Jaume, arriben al poble d’ Es Castell geganters d’ altres pobles de l’ illa per tots junts poder donar continuïtat a una tradició iniciada ara fa més de quatre dècades.  

En els darrers anys els gegants han estat restaurats i s’ els ha aclarit els vestits. Víctima d’ un acte vandàlic la geganta fa pocs anys va haver de ser reconstruïda al mateix taller de Barcelona on  havia estat creada. També els capgrossos s’ han anat mantenint i són els que durant aquestes festes de Sant Jaume acompanyaran en les seves passejades pel poble a n’ en Jaume i na Rosser.   

Bibliografia associada: “En Tomeu i na Guida. Una història Gegant” (2002, Miquel Villalonga Coll). Visita també www.gegantsmao.menorca.es   

Per Consultes a l' arxiu històric: gegantsmao@menorca.es

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS