Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Sant Jaume ja va en totes

geganters-mao | 25 Juliol, 2007 12:43

Ahir a la tarda en Jaume i na Roser, puntuals a la seva cita amb el poble d’ Es Castell, van sortir a fer la tradicional volta del dissabte de Sant Jaume. 

Poc abans de l’ hora anunciada ja es podien veure als primers geganters estrenyent-se les faixes, altres treien les figures al centre de la plaça, als grallers afinant els instruments i sobre tot, al públic que havia de seguir la desfilada arribant al punt de partida.

El toc d’ inici  no podia ser altre que el popular “Som som som, som des Castell...”, interpretat pel grup de grallers local. Just sentir les primeres notes, els primers gegants que van contagiar-se de la festa que estava començant van ser els dos grans amfitrions de la tarda; no van tardar en començar a ballar els representants de Maó, que van ser en Pere i na Gràcia i el nan en Miquelet es salero, i com no podia ser menys també na Tecla de Sant Lluís.

Cal dir que en aquesta ocasió en Tomeu i na Guida no van poder estar al poble de llevant, doncs els seus portadors habituals eren els que en dia tan senyalat feien de portadors dels gegants en Jaume i na Roser, que són els que en un 23 de juliol al poble d’ Es Castell són insubstituïbles i han de lluir com mai.

  En Jaume, na Roser, es gegantons de Maó en Pere i na Gràcia, en Miquelet es Salero i na Tecla de Sant Lluís.

Uns altres que van participar en el passacarrers van ser els membres de la Banda de Música de Es Migjorn Gran, prou coneguts dins les festes menorquines. Igualment és de justícia destacar la qualitat interpretativa a la que han arribat el Grup de Grallers d’ Es Castell, fent un passacarrers en que poques serien les estones en la que no es sentigués música. De la banda de música destaquem el repertori tradicional dels passacarrers d’ estiu i dels grallers la interpretació de temes tradicionals però també altres de més moderns: Nino Bravo, Rock around the clock, etc.

El passacarrers va voltar per molts dels carrers del poble, fent aturades enfront de moltes cases que van voler refrescar, amb aigua o pomada o fins i tot oferir algun pastisset, als sempre esforçats músics i geganters. altres aturades van haver de ser per deixar passar sa colcada, que també feia una bona estona que voltava i havia d’ arribar a lloc.

Dues hores de voltar per bona part del poble (es van fer les bromes de si arribaríem fins la Cala Sant Esteve) per acabar on havíem començat, les diferències van ser la direcció en que anaven els gegants i també la bufera dels músics que, per no deixar de sonar ni un moment, les canyes dels instruments s’ anaven fent més rostides per moments. Per la seva part els portadors de gegants també arribarien al punt final tocant-se molts d’ ells els ronyons i espatlles com comprovant el seu estat.

En Jaume i na Rosser van quedar presidint la plaça principal del seu poble des de la porta de l’ Ajuntament, els gegantons van anar a cobert i la darrera paraula va ser la del cap de colla dels geganters maonessos, que al dia següent tornarien a portat els gegants del poble: demà a les set i mitja del matí, repeteixo, set - i – mitja, tothom aquí...

Visita també www.gegantsmao.menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS