Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

"Sa baixada" de l' esglÚsia

geganters-mao | 25 Juliol, 2007 15:35

la jornada gegantera del matí del dia de Sant Jaume ha començat de la manera més tranquil·la que ho podia fer, amb els grallers sonant i despertant els veïns (hem sortit a les 8 del matí), amb la banda de música fent lo propi i amb uns carrers dormint de la jornada del dia anterior.

 

Passades les 10,30h ja han estat més els veïns del poble que han volgut veure els gegants acompanyant als caixers i autoritats fins a l’ església del Roser, per assistir a la missa de festa major. Les dues grans figures han fet la funció protocol·lària i han quedat a les portes de l’ església esperant de nou la sortida de la comitiva.

 

Existeixen alguns actes que amb el pas del temps evolucionen, fins arribar a recordar-nos ben poc com van començar  una vegada... . Resulta que la sortida de missa i anada de les autoritats, caixers, gegants i banda de música fins a les cases consistorials, contat a qui no ho ha vist fer mai al poble d’ Es Castell, podria pensar en un acte extremadament solemne, però la festa pren el camí que decideix el poble i aquest un dia va decidir que volia que fos un dels actes més alegres i sobretot espontanis de les festes de Sant Jaume.

 

A les 12 h. 4 min. S’ han obert les portes de l’ església i ha esclatat una potent traca pel carrer Victori (el que porta de l’ església a la plaça Esplanada). Els gegants s’ han col·locat encapçalant la comitiva, seguits pels caixers, la banda de música i les autoritats. Han estat dues  picades al bombo les que han avisat a tots els membres de la banda de música que el moment havia arribat, en pocs instants ha començat la interpretació del tema que ha d’ acompanyar la marxa fins l’ ajuntament, les populars “Frases menorquines”.

 

Seria bo de fer dir que un cop començat a sonar la banda la comitiva es posaria en camí però... avui ja és considerat part de la celebració el fet de que la generació que omple el carrer Victori de dalt a baix, sigui la que decideixi el ritme de la marxa. Prest hem pogut veure al jovent, exterioritzant el més pur sentiment de festa, reclamant a tothom el “segui, segui, segui”, fent algunes pases, tornada a aturar per llençar unes pilotes inflables, els veïns des de els pisos llençant aigua a la gent, també fins i tot gelats, més aturades per seure a terra, algun intent casteller (d’ anar per casa però amb la gràcia de la improvisació) i unes passes més.

 

Els portadors dels gegants també han participat de la festa, intentant deixar un espai de seguretat entre la molta gent que encapçalava sa davallada i les dues grans figures. Pensem que una empenta fortuïta podria bastar per fer que un dels gegants perdés el difícil equilibri i caigués a terra. És per això que mentre dos membres de l’ entitat gegantera feien de portadors ballant les figures els altres membres s’ esforçaven en fer cadena i protegir els gegants.

 

El jovent, coneixedor de la festa, en tot moment ha sabut aturar el pas de la comitiva quan havia de fer festa, però també de tan en tan empènyer cap endavant per fer que la cosa pogués avançar. En cap moment han faltat junt als geganters maonesos amics del mateix poble per fer pinya tots junts.

 

La música poques vegades ha deixat de sonar, l’ esclat ha estat gran, però quan ja feia “una hora” de rellotge que la comitiva estava en camí, ha estat la mateixa gent que participava en la festa la que ha decidit que allargar la baixada una estona més podria fer que el que venia després, el jaleo, també allargués en excés el seu començament i evidenment l’ acabament. Ha estat quan abans d’ acabar el carrer Victori el jovent s’ ha decantat i ha fet passillo per deixar passar sense més demora als gegants, banda de música, caixeres i autoritats.

 

Els únics que no han suat gens han estat els gegants, dels geganters no podem dir el mateix i l’ arribada a l’ Ajuntament ha estat la recompensa de l’ esforç de haver aguantat la llarga hora més intensa de les festes.

 

D’ aquesta manera els geganters maonesos hem donat per acabada la nostra participació en les festes de Sant Jaume en la seva edició del 2007, en que un any més hem anat a Es Castell a portar els gegants en Jaume i na Roser i donar continuïtat a la tradició dels gegants en les festes del poble.

 Aprofitem per agrair les atencions rebudes per part de l’ Ajuntament i de la Colla de grallers de Es Castell, que un any més han fet que la nostre arribada al poble per donar un cop de ma en les festes s’ hagi convertit en un sentiment de trobar-nos com a casa i sentir les festes de Sant Jaume, també un poc nostres. 

Visita també:  www.gegantsmao.menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS