Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Festes de GrÓcia 2007, cada cop mÚs aprop

geganters-mao | 30 Juliol, 2007 17:38

Just falta un més per que en Tomeu i na Guida, els gegants de Maó, arribin als balcons de l’ Ajuntament, per anunciar que les festes de la Mare de Déu de Gràcia ja són aquí.

 

Serà la senyal inequívoca de que tot està a punt, els caixers amb la vestimenta ben planxada i els cavalls ben polits; els membres de la brigada d’ obres ja tindran els carrers del centre de la ciutat adornats amb milers de banderetes i també els escenaris col·locats cada un al seu lloc; els membres de la  policia municipal tindran preparat el quadrant per festes i els bars ja estaran fen números sobre quants litres de pomada hauran de preparar.

 

Serà llavonces quan una altres, els membres de l’ Entitat Gegantera de la Ciutat de Maó, també estaran ultimant els darrers detalls per uns dies que pels geganters també prometen ser intensos. Durant quatres dies sortiran al carrer els molts preparatius, reunions i gestions prèvies a les festes.

 

Pensem que una de les gestions que s’ han de dur a terme molts mesos abans de festes és el contacte amb els pobles que han d’ estar representats amb els seus gegants a les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia. Fruit d’ aquestes gestions aquest any arribaran els gegants catalans de la vila d’ Hostalric i des de Mallorca la parella de gegants de Mancor de la Vall.

 

Des de Hostalric ens arribaran tres figures: Ramon Berenguer II Compte de Barcelona, la seva parella Mafalda de Pulla-Calàbric Comtessa de Barcelona i Vescomtessa de Narbona i el Mossèn Pere Xifra. Les tres figures representant a personatges existits en la realitat i que formen part de la història de la població catalana.

  

Ramón Berenguer va viure en el segle XI i la llegenda que acompanyar la seva estranya mort (sembla ser que a mans del seu germà) va haver d’ esperar fins les acaballes del segle XX per prendre forma en un gegants de cartró i fusta. La figura gegantina ja data de l’ any 1989 i va ser creada L’ OBRADOR d’ Arenys de Munt, pesa 53 Kg i una alçada de 3’70 metres.

 

Mafalda de Pulla-Calàbria era natural de Sicília i va ser esposa del Compte de Barcelona. La seva figura en cartró va ser creada conjuntament amb la del seu marit i batejada el mateix dia de juliol del 1989. És just un poc més lleugera, pesant 46 quilos i te una alçada de 3,50 metres.

 

El tercer gegant, Mossèn Pere Xifra també te una peculiar història, heroica, que li va merèixer ser honorat amb la seva plasmació com a figura gegantina. El Mossèn va viure el segle XVIII i es va fer popular a rel d’ uns fets succeïts durant la gerra de l’ independència. Es conta que quan l’ exercit Napoleònic assatjà i cremà part de la Vila d’ Hostalric, Mossen Pere Xifra, enfilat dalt d’ una torre, va fer front ell sol a infinitat de francesos que s’ acostaven cap a ell. També conta la història que quan se li acabaren les bales va seguir defensant el poble amb pedres. Tot i així el valent Mossèn va conseguir salvar-se i abandonar aquest mon a una certa edat i morir a causa de la  vellesa.

 

Construït per Miquel Rimbau, el gegant va ser estrenat el setembre del 1993. pesa 25 quilos i te una alçada de 3,40 metres.

 

Des de l’ entitat gegantera maonesa sempre hem volgut recalcar que el que destaca d’ un gegant és la vila a la que representa, no el grup de gent que en cada moment és reponsable de portar-lo, però al ser tota una entitat cultural la que es desplaçarà des de Terres Catalanes per portar aquestes tres figures haurem de fer menció de la presència a les nostres festes de la Colla de Geganters d’ Hostalric.

 

Visita també  www.gegantsmao.menorca.es

  
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS