Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

nits de foc i fum

geganters-mao | 10 Gener, 2008 20:02

 FA pocs dies publicàvem el resum de la temporada 2007 de la Colla de Geganters de Maó; publiquem avui el de la Colla de Diables,  entitat germana de la portadora de gegants. 

La temporada de foc destaca per ser molt més relaxada que la de gegants, al ser els diables de Maó els mateixos geganters de la ciutat ja es va procurar des de el principi d’ aquesta activitat que les actuacions dels diables fossin un complement a les primeres, intentant en tot moment que el fer de diable no restés dedicació als gegants. 

És per aquest motiu que l’ activitat del grup de foc es sol limitar cada any a un parell d’ actuacions a la mateixa ciutat, esporàdiques visites a altres pobles i algun viatge de representació. 

L’ actuació que cada any inaugura la temporada sol arribar el mateix més de gener, el dissabte de Sant Antoni al poble d’ Es Castell, participant en la diada del Patró de Menorca. Dita actuació es sol encasellar més com a espectacle pirotècnic que com a correfocs pròpiament dit. En lloc de córrer llençant espurnes pels carrers  els dimonis solen corren en la mateixa plaça Explanada i el públic, principalment els mateixos veïns del poble, ho solen contemplar com un espectacle més contemplatiu que de participació. Notem en tot cas que cada any són més els al·lots que s’ animen a entrar-hi i dansar amb els dimonis. 

La segona actuació del 2007 va arribar a punt d’ acabar el més de febrer. Va ser a Palma de Mallorca participant en la gran cavalcada de l’ entrega dels premis Ramón Llull. Per dita desfilada hi van participar un bon grapat d’ elementes representatius de la cultura popular de les illes: gegants, dimonis, cavallets, bastoners... . Representant Menorca els diables de Maó i un grup de “caixers” de les festes patronals.

  

Arribats a aquest punt destaquem que els diables de correfocs a les illes no formen part dels elements tradicionals més antics, doncs arriben a la vegada que a la gran majoria de terres dels denominats Països Catalans, és a dir amb els anys 80 del passat segle XX. Recordem que fins fa una dècada, i després d’ uns anys de no tenir Menorca cap grup de diables propi es va fundar a Maó l’ únic grup existent en la actualitat. En el cas de Mallorca, tot i tenir molta tradició els dimonis de Sant Antoni (no portadors de foc), fa una dècada eren ben pocs els que fessin correfocs. 

Destaquem que de les actuacions dels dimonis maonesos, les principals són la del dissabte de Sant Joan al parc d’ Es Freginal de Maó i la del dia 6 de gener, dia del pregó de festes de la Mare de Déu de Gràcia. En el primer dels casos ja fa alguns anys que el grup va decidir fer l’ espectacle de foc i encesa de la tradicional foguera de Sant Joan seguint un guió teatral.  

Pel 2007 l’ espectacle piro-teatral va portar per nom “No me l’ encendràs”.  La trama va començar amb un correfocs “Standard”, que un cop acabat el dimonió major presidiria l’ encesa de la foguera. Com les coses més senzilles de vegades es solen complicar, aquest no havia previst que un dels ninots de pedaç “cobraria vida” i s’ intentaria defensar de les flames. Els papers del dimonió i de bujot van estar encarnats per dos actors experimentats, els que es van encarar en un combat dialèctic de quin era millor que l’ altre, si el dimoni rei de l’ estació que volia arribar, l’ estiu, o el bujot que representava l’ hivern que anava a cremar dins la foguera, destacant que la vida d’ un o de l’ altre depenia de quin demostrava ser més poderòs. Finalment els dos personatges van reconèixer les seves diferències però també la necesitat l’ un de l’ altre, per lo que un cop discutit el que s’ havia de discutir el que es va decidir va ser cremar els mals esperits i anar els dos personatges junts a ballar en la revetlla de Sant Joan. 

Destaquem de dit espectacle que el guió, la direcció i producció sol anar cada any a càrrec dels mateixos dimonis. També que en el cas d’ enguany tota la trama va discórrer en glosa. Destacant igualment el reforç de iluminació i so per ressaltar més tota la trama.

   

En el cas del correfocs de les Festes de Gràcia, és un altre espectacle en el que els dimonis també han de donar lo millor de cada un, doncs és un dels actes que inauguren els dies principals de la Ciutat de Maó. Dit espectacle comença amb la pujada dels dimonis, sense llençar foc però sonat els timbals, des de el Pla de la Parròquia fins a la Plaça Explanada. Un cop arribats dona inici l’ anomenat “Ball de foc”, batejat així doncs al no ser corregudes amb foc pels carrers de la ciutat, sinó una activitat més estàtica en una mateixa plaça, no seria exacte anomenar-ho “correfocs”. 

De l’ edició del 2007 destaquem la instal·lació de valles per part de les autoritats, per senyalitzar d’ alguna manera la zona de públic i la zona de foc. Dites valles en algun moment podrien haver cohibit la participació del públic però no va ser així i qui va voler va poder entrar i ballar amb els diables. 

La temporada de foc cada any sol fer la seva cloenda en les festes de Cala’n Porter, on dit literalment es “crema el darrer cartutx”. Un correfocs adaptat a les dimensions del poble serveix pels natius com a inici de festes i pels molts turistes que en el més de setembre resideixen encara a la urbanització, és una bona excusa per descarregar centenars de flashos, imprescindibles per, un cop a casa poder explicar al seus la manera que tenim els menorquins de fer i viure les festes. 

No oblidem que, al igual que la seva entitat germana, els geganters, les actuacions dels dimonis no són més que el fruit de tot un seguit de preparatius, és així que l’ entitat ha de preocupar-se de fer les comandes pertinents de pirotècnia per a cada una de les actuacions; el manteniment físic d’ estructura, fibres i pintura del drac de la Colla, el “Cap de Fibló”; i també l’ assaig del grup de percussió per que un cop arribades les actuacions la cosa estigui prou preparada per aportar tots junt l’ ambient realment infernal als correfocs. 

Per l’ any 2008 ja s’ estan preparant dues actuacions que arribaran gairebé de manera imminent, la del 16 de gener, dissabte de Sant Antoni, al poble d’ Es Castell i pocs dies després la participació en la nit de Sant Sebastià a Palma de Mallorca juntament amb altres colles de diables representatives de les diferents Illes Balears. 

Podeu trobar més informació dels diables de Maó a la web: www.gegantsmao.menorca.es .       

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS