Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Un Sant Antoni per tants de dimonis

geganters-mao | 13 Gener, 2008 21:11

El proper dimecres dia 16 de gener, amb motiu de la diada de Sant Antoni, Patró de Menorca, els dimonis tornaran a   sortiran al carrer.

 

Dues seran les poblacions menorquines que rebran la visita d’ aquests sers, que com cada any intentaran fer la guitza al sant, una serà la vila d’ Es Castell i l’ altre la de Sant Climent.

 

En el primer cas, des de fa uns anys en tal dia ven sent habitual que La Colla de Diables de Maó, armats amb les seves maces, tridents, estendards i  timbals i també la seva bístia de foc, el drac “Cap de Fibló”, sobre les vuit i mitja del fosquet es concentrin al Carrer Victori, davant de l’ Església del Roser, per iniciar la baixada cap a la Plaça Explanada.

 

En l’ edició d’ enguany, com en anys anteriors, ja serà en arribar davant les portes de les cases consistorials quan els sers arribats del mon de les tenebres iniciaran el seu espectacle pirotècnic.

 

Com a novetat, aquest Sant Antoni serà el primer en que el grup de percussió del Grup de Diables de Maó el farà amb el reforç d’ algun instrument melòdic, concretament amb el so de la tarota, que s’ incorpora a la formació per aportar-hi en diversos temes el seu tan característic so medieval.

 

Cal destacar igualment que amb l’ espectacle del proper dimecres a Es Castell, els dimonis maonesos inauguraran un any important en la seva història, doncs serà en el que celebraran el seu desè aniversari. En les properes setmanes anirem informant dels diversos actes que per dit motiu ja s’ estan preparant i que al dia d’ avui són projectes, preparatius i sobre tot molta il·lusió, amb la que fer una vista al passat, celebrar-ho per tot lo alt i preparar els deu següents anys que encara han de venir.

 

Anunciem igualment que l’ entitat de foc que fa una dècada va crear la mateixa Colla de Geganters de Maó, el proper diumenge estarà present a Palma de Mallorca, participant en la gran nit de foc de les festes de Sant Sebastià. És així que paral·lelament als preparatius per la nit de Sant Antoni a Es Castell, també s’ està començant a pensar com ho han de fer vint dimonis per “convencer” al capità de l’ avió que haurà de portar-los a palma de que “amb vint dimonis a bord d’ un avió aquest no pateix cap mena de perill”.

 

 

Canviant de poble però no de personatges, una altre vila que el proper dimecres també rebrà la visita dels dimonis és la de Sant Climent.

 

En aquest cas estem parlant d’ una tradició que es remunta a l’ any 1923, quan un dels habitants del poble, arribat des de l’ illa veïna, hi va importar un costum estès per molts de pobles de Mallorca, el de que en el dissabte de Sant Antoni sortissin al carrer vàries persones vestides de dimoni per dansar entre els foguerons, que avui encara es segueixen encenent en molts de pobles de Menorca.

 

Seguim parlant de Sant Climent i en aquest cas del dia principal de la diada, el dia 17, Sant Antoni. En tal dia també era costum que algú caracteritzat com el sant, sortís al carrer presidint dia tan senyalat. Com que els dimonis quan no la fan és per que l’ estan pensant era costum que aquests sortissin al carrer per segona vegada, en aquesta ocasió per intentar temptar al sant, que com encara es conta es bastava en fer-los la senyal de la creu per espantar-los.

 

Aquesta manera de celebrar Sant Antoni al poble de Sant Climent un dia va entrar en la categoria de tradició i un altre, sembla ser que durant la dècada dels anys cinquanta del passat segle XX, en la de record. El motiu de que els dimonis i el Sant deixessin de sortir al carrer sembla ser que seria que, en una època de dictadura i repressió, les autoritats eclesiàstiques en un moment donat van deixar de veure amb bons ulls el que el poble celebrés les festes religioses d’ una manera tan “mundana”.

 

Com el poble és savi i no te que menester ningú que li digui com te que celebrar els esdeveniments principals en la seva vida, va ser durant la passada dècada dels anys 90, que en la vila de Sant Climent els dimonis van tornar a botar per entre els foguerons en la nit del dissabte de Sant Antoni.

 

Llavonces fent un poc de  calendari, pel proper dimecres dia 16 de gener trobem: al Poble d’ Es Castell a la Colla de Diables de Maó oferint el seu sorollós “ball de foc”, espurnes, corregudes, molta pólvora i olor de fum; a Sant Climent uns altres dimonis, propis del poble, que sortiran sense foc però per dansant entre els foguerons; i pels que volen viure la diada sense dimonis ni sustos ho podran fer el mateix dia damunt les 19’30 al poble de Sant Lluís, contemplant com la gegantona Tecla passeja pels seus carrer i en lloc de llençar espurnes com els diables, ho farà com ve sent costum, llençant aigua pel seu xumet. Una de cal i una altre d’ arena, una de foc i una d’ aigua.

 

Per conèixer millor els Diables de Maó visita: www.gegantsmao.menorca.es .

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS