Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

┌ltima jornada de gegants del Sant Jaume 2008.

geganters-mao | 25 Juliol, 2008 15:01

Aquest matí, com cada despertar de Sant Jaume, els gegants d’ Es Castell havien d’ estar a punt per fer la tradicional diana del dia principal de festes. Però un fet succeït durant la matinada del dijous a divendres ha impossibilitat que la geganta Roser assistís a la seva cita.

 

Sembla ser que aquesta matinada, aproximadament damunt les tres, alguna de les persones que en dies tan senyalats visiten el poble per gaudir de les festes, s' ha apropat a la façana de les cases consistorials, on es troben esposats els gegants i  amb l' objectiu de provar d' aixecar la gegant s' hi ha ficat dins, amb la conseqüència de que quasi al moment la figura li ha caigut a terra.

 

La caiguda de la figura ha produït en aquesta greus desperfectes, els que han obligat a retirar a na Roser de les Festes de Sant Jaume d’ enguany. Recordem que un fet similar ja es produí l’ any passat i que va obligar a que tan en Jaume com na Roser tinguessin que portar-se a reparar.

 

D’ aquesta manera per a la sortida de la diana, dels gegants d’ Es Castell únicament estaven en condicions de fer-ho el gegant Jaume i el gegantó d’ en Xec Calvet, tot i així acompanyats dels convidats de Lliçà d’ Amunt.

 

La música que ha participat en la diana ha estat la dels grallers d’ Es Castell i de Lliçà d’ Amunt i també la d’ un grup de joves membres de la banda de música d’ Es Migjorn gran que en el primer passacarrers d’ avui hi ha participat de manera reduïda i amb una formació tipus xaranga.

 

La volta ha estat similar a la de cada any, amb l’ estranyesa dels veïns al veure que la geganta Roser no hi participava, però igualment tot i la desgràcia no ha deixat al poble sense un dels actes mes entranyables de les matinades de sant Jaume.

 

Geganters maonesos, d’ Es Castell i de Lliça d’ amunt han aprofitat entre l’ acabament de la diana i la pujada amb les autoritats cap a la misa del dia del patró per ben berenar, doncs la que els esperava per a les dotze del migdia és de les que hi ha que anar-hi preparat.

 

A l’ hora prevista el gegant d’ Es Castell més els convidats catalans han pujat en passacarrers fins a l’ Església. L’ estona en que autoritats, caixers i un nombrós número de fidels escoltaven la missa de festa major les figures han estat plantades a les portes del temple esperant per fer la tornada.

 

Per qui  no conegui la sortida de missa i posterior anada de la comitiva a l’ ajuntament direm que lluny de ser un acte seriós i solemne, cada any es converteix en un esclat sense igual d’ alegria i disbauxa, en el que el jovent es seu a terra simulant barrar el pas de la comitiva, salta, canta, llença aigua, arronsa cap endavant i cap endarrera i converteix l’ acte de la sortida de missa en una festa sense guió ni protocols.

 

Dins aquest esclat com cada any qui ha encapçalat la marxa ha estat el jovent, que és  propietari del temps que aquesta ha de tardar per arribar enlloc, els següents han estat els gegants, en que els geganters no sols han tingut de vetllar per mantenir l’ equilibri de les figures si no que a més han d’ aconseguir que les diferents arronsades de la gent no lis arribin; i tancant la desfilada els caixers de sa colcada, la banda de música i les autoritats locals i convidades.

 

Més d’ una hora s’ ha tingut que menester per fer el camí i finalment amb la arribada de tota la comitiva a les cases consistorials la feina dels geganters per enguany s’ ha donat per acabada.

 

La festa ha seguit amb el Jaleo, el volem vi... i aquesta nit hi haurà novament revetlla i també el llançament de focs d’ artifici.

 

Sant Jaume segueix en totes i seguirem informant.

 

El vídeo del gegants durant les festes a: http://es.youtube.com/user/gegantsmao .

I més informació a: www.gegantsmao.menorca.es .
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS