Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Fornells, un passacarrers ben fet.

geganters-mao | 27 Juliol, 2008 12:09

Ahir a la tarda, i per tercera jornada consecutiva (després de les Festes de Sant Jaume a Es Castell) els geganters maonesos  de nou van sortir al carrer per fer ballar gegants. 

En aquesta ocasió la festa era a la vila marinera de Fornells, on un sol de justícia, però també  un dels pobles més polits de l’ illa esperaven la seva arribada.

 

Destacarem durant aquest article la bona organització del passacarrers. Primerament per l’  idea de que aprofitant que hi havien tres formacions musicals en el mateix punt de partida,  cada una partís amb els seu propi itinerari, aconseguint així que les músiques no es trobessin, i evitant la desorientació tan del públic com del geganter quan no sap amb a quines notes ha de ballar.

 

Just esclatar el darrer petard de l’ anunci de festes els primers en sortir van ser el grup de tamborers de Fornells, reforçats pels membres de la Banda de Tambors de Dalt Sant Joan de Maó; els següents els gegantons Pere i Gràcia, en Miquelet es Salero i els gegants Martí i Maria, aquests ja ballant amb la música dels grallers; i en tercer i darrer lloc la banda de música de Petra (Mallorca).

 

Ja hem destacat que el sol era de justícia, però pot ser per fer-se el passacarrers vora la mar, amb el seu tan refrescant oratge, quasi que la calor es va fer més suportable. Destaquem igualment que el decorat (real) de les casetes blanques i carrers estrets feia que l’ escena resultant d’ aquell moment de la festa ben meresqués ser immortalitzada. De fet no van ser poques les cameres dels molts turistes que van voler emportar-se el moment en forma de fotografia,  més ben dit “en una targeta  d’ imatge”, al seu país.

 

 

 

L’ itinerari escollit va ser el just  per que els gegants passessin durant una hora i poc més pels carrers més cèntrics de la vila, convidant així als veïns que volguessin veure el seu pas a anar a aquest espai neuràlgic i participar de la festa.

 

Els moments més seguits van ser els balls que es van fer a la plaça principal. Mentre que pels geganters el moment mes refrescant va ser quan la visita a la casa de la alcaldessa, en que no hi van faltar ni les coques, ni la beguda refrescant i la pomada; i on una piscina invitava a tirar-se si no fos per que tan refrescant moment no estava programat que es fes (imaginem la sorpresa dels habitants de la casa).

 

Una de les anècdotes de la jornada va ser quan passant per un dels miradors de la mar amb que compta la vila, i veient com les baranes eren de tipus “barana de barco” el moment propiciava que els grallers s’ hi acostessin i recreant el moment de la pel·lícula “Titànic” allà hi interpretessin amb les gralles el tema principal de la mateixa, però com estàvem de festa la tonada romàntica prest va donar pas a una adaptació a ritme de pas doble que fins i tot els gegants van ballar.

 

El final del passacarrers va ser en el mateix lloc que havia servit de punt de partida, la associació de veïns, on el darrer tema que van ballar els gegants va ser el popular “Passi-ho be”.

 

Ja sols faltava el retiro cap al lloc on el camió esperava per carregar els gegants; en aquest cas destacarem la consideració dels membres de sa Colcada que en trobar-se amb els gegants que venien de front, van aturar momentàniament la seva marxa per facilitar la passada ràpida dels geganters, que en aquell moment ja desitjaven canviar-se de roba per participar com un més de les festes de Fornells.

 

Amb aquesta actuació queda tancat el primer gran bloc de les festes d’ estiu, les que es celebren durant el més de juliol. Destacarem que habitualment en la majoria d’ aquestes els geganters maonesos hi solen participar deixant a n’ en Tomeu i na Guida a casa i portant les figures dels pobles que estan en festes,  de vagades en solitari i altres fent de reforç a agrupacions més reduïdes.

 

Pel més d’ agost que està a punt d’ arribar els gegants que es ballaran ja seran els propis (els de Maó) i la primera cita serà el proper diumenge dia 3, en que visitaran la vila de Llucmaçanes, en representació del terme municipal (com en el cas de Sant Climent) i acompanyant al grup de figures gegantines que en són residents al mateix poble. Completaran el bloc d’ actuacions del més d’ agost les Festes d’ Alaior, Sant Climent, Sant Lluís i les primeres sortides de les Festes de la Mare de déu de Gràcia 2008.

 

Per més informació: www.gegantsmao.menorca.es .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS