Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Resum de la temporada de diables 2008

geganters-mao | 06 Gener, 2009 17:19

Des de fa algunes setmanes us estem oferint el resum del que ha estat la temporada de Gegants a Maó durant l’ any 2008. En aquesta ocasió ha arribat el torn a fer el mateix, però amb la seva entitat germana, la Colla de Diables de Maó, formada majoritàriament pels mateixos membres dels grup de geganters. 

Ja fa alguns anys que, sabent a les institucions el coneixement del maneig de la pirotècnia per part dels grup de diables, aquests solen ser cridats per a fer alguns extres en festes on, tot i no participar-hi vestits de dimoni, hi van per fer us de les arts del foc. És el cas de la cavalcada de reis de Maó, que requereix del llançament d’ alguns pocs focs d’ artifici per anunciar la arribada a port de les majestats d’ Orient. És així com comencem el resum del que van fer els diables de Maó durant l’ any 2008. 

Una altre activitat que a Menorca molt possiblement es va començar a celebrar abans de l’ existència dels dimonis de foc, és la diada de Sant Antoni, Patró de l’ illa de Menorca. En aquest cas destacarem que la Colla de Diables de Maó va estar un any més present durant el dissabte de la festa al poble d’ Es Castell, fent el típic correfoc enfront de les cases consistorials. D’ aquesta nova actuació mencionarem la novetat de que va comptar per primera vegada amb el so de la tarota acompanyant el ritme feixuc dels timbals. 

Al cap de pocs dies d’ haver passat la Diada de Menorca, els dimonis de la ciutat van haver de travessar de nou la mar, per a participar en les Festes de Sant Sebastià de Palma.  Va ser dit correfocs el primer que es cel·lebrava de tal magnitut en la capital de les illes, amb la majoria de Colles de Diables de Balears i algunes arribades des de Catalunya, omplint els carrers de la ciutat. l’ espectacle va ser batejar com “ATiar Foc” i segons els medis de comunicació va comptar amb un seguiment de unes 65000 persones.  

Pels que portem ja alguns anys dins el mon de la cultura popular, en algun moment vam poder trobar cert paral·lelisme del que es va fer a Palma de Mallorca amb els primers correfocs de la ciutat de Barcelona a principis dels anys vuitanta, amb un espectacle nou, molt visual i destacant per multitudinari.

     imatges de la Colla de Diables de Maó durant el ball de foc de les Festes de Gràcia 2008. Ja

Amb tot un hivern per mig, la important del 2008 va arribar per Sant Joan, amb l’ espectacle piro-teatral que els propis diables van preparar per a celebrar el desè aniversari de la seva pròpia existència. Això va succeir al parc d’ Es Freginal, el mateix lloc on a l’ any 1998 els dimonis van inaugurar la seva activitat.

L’ espectacle d’ enguany consistiria amb un correfocs (no podia ser d’ altre manera) i amb una projecció de fotografies sobre una de les parets del parc, on visualment s’ estava resumint els deu anys d’ activitat. Dites fotografies van ser comentades, mitjançant una veu en off, per el personatge central de l’ obra “en Joanet”, un fillet que simbòlicament complia 10 anys aquell dia i que era la plasmació del grup en un sol element. 

La sorpresa ja arribaria amb la entrada de dit personatge a parc, portat en una harley Davidson, mentre per megafonia ja sonava el tema que el grup Electrica Dharma va dedicar als correfocs “El Foc”. En Joanet poc va tardar en pujar-se a sobre d’ una plataforma, la que el va elevar a gran altura, i des de la que el personatge símbol dels deu anys va felicitar la nit i acte seguit desplegar una pancarta al·lusiva a l’ aniversari. Un castell de focs d’ artifici ja sols podia precedir la tradicional encesa de la foguera de Sant Joan, la que els diables de Maó encenien per desè any consecutiu. 

Al igual que la seva entitat germana, una de les tasques del grup de diables és, paral·lelament al calendari d’ espectacles, explicar i donar a conèixer la seva activitat. Això aquest any es va fer amb la publicació del treball “Diables De Maó, 10 anys de foc”, amb text de Miquel Villalonga i il·lustracions de Xec Febrer, on es relataven el per que, el passat, el present i les il·lusions pel futur del grup de diables de Maó. 

Destaquem també que per poder dur a terme les activitat, amb il·lusió i de manera altruista, és imprescindible que el col·lectiu sigui principalment un grup d’ amics. És per això que la festa va acabar a la casa del propi cap de colla brindant per la història de l’ entitat i per la pròpia festa de Sant Joan.

Tot i ser un grup d’ amics també és imprescindible que l’ entitat gaudeixi d’ un funcionament democràtic, pel que aquest any va ser votat com a nou cap de Colla dels Diables de Maó Ruben Camps, un dels joves diables que en aquell 1998 ja va estar present durant la fundació del grup. El nou cap de colla arribava un cop anunciada la retirada dels òrgans de direcció del també veterà dimoni Francesc Camps.   

La nova direcció en el grup de foc hi va portar energies renovades i és així que per al Ball de Foc de les Festes de Gràcia 2008 ja es van notar algunes novetat. El cas més destacat les modificacions fetes en el Drac Cap de Fibló, que passava de tenir tres punts de foc a tenir-ne un número molt superior, fent de cada una de les seves enceses un nova bolla de foc. Altres novetats van ser l’ us de nous efectes pirotècnic i també per aquell dia la petita broma en la que es va simular que el correfocs comences amb una fictícia arribada d’ un “dimoni borratxo” al que “accidentalment” se li anaven encenent els primers petards de la nit. 

També ha estat novetat del 2008 el canvi en el grup de percussió de la persona que en dirigeix el seu funcionament, amb la arribada de Andrea Florit, en substitució de Tomeu Obrador. 

El final de temporada de foc un any més va arribar per a les festes de Cala’n Porter, on literalment els diables de la ciutat de Maó “Van cremar el darrer cartutx de la temporada”. 

Per aquest 2009 ja estan anunciades algunes novetats en el grup. De moment la primera actuació ja està confirmat que serà a Palma, per a una nova concentració de diables que tendra lloc aquest mateix més de gener durant les Festes de Sant Sebastià. 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es . 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS