Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Cr˛nica de l' Atiar Foc 2009

geganters-mao | 27 Gener, 2009 20:23

El passat diumenge dia 25 de gener, va tenir lloc a la Ciutat de Palma de Mallorca el correfocs de les Festes de Sant Sebastià, el que per segon any consecutiu, i sota el títol de “Atiar Foc”, congrega en un macro espectacle a la majoria d’ agrupacions de dimonis de foc de les Illes.

 

La Colla de Diables de Maó ja hi va estar present en el 2008, en la “sessió inaugural”, i aquest any ha repetit experiència, desplaçant a una vintena dels seus membres a la capital de l’ illa veïna.

 

Per situar-nos en el lloc i l’ escenari direm que no estava convocat un correfocs, si no dos. El primer havia de començar a les 18,30 h,  en le Passeig de Sagrera, i és al que estàven convocades les bísties  de foc. En total 13 eren les que estàven anunciades, onze procedents dels diferents pobles de Mallorca més les arribades des de Castelló.

 

Direm d’ aquest primer bloc que tot i que el drac de Maó, en “Cap de Fibló”, hi haguera pogut participar, les dificultats de desplaçament entre illes va fer que sols els dimonis poguessin embarcar rumb al correfocs.

 

El segon gran bloc ja el formaven els grups de dimonis, Aquests van començar a sortir a escena a les 19 hores, baixant des de la Costa de la Misericòrdia i entrant a fer la seva primera encesa als carrers de la Rambla.

 

Fins a divuit grups van anar sortint a escena: Dimonis Tragafoc de Son Gotleu, Dimonis Enfocats de Son Sardina, Esclatabutzes de Sóller, Dimonis Hiachat de Santa Margalida, Factoria de Por, de Santa Maria, Dimonis d’ Albopàs de sa Pobla, Dimonis Arrels de Mancor de la Vall, dimonis de la Pedrera de Muro,, Diables de Sant Joan, 8 Agost d’ Eivissa, Bocs i Focs d’ Esporles, Dimonis a Lloure de Felanitx, Dimonis de consell, Dimonis de Sa cova des Fossar de Sineu, Dimonis la Fil·loxera de Binissalem, Dimonis d’  Alaró, Dimonis Ca de Bou de Pollença i representant a l’ illa de Menorca els Diables de Maó.

 

El número de participants era considerable, el que ja feia preveure als que havien de sortir en últim lloc, que van ser els maonesos, que la sortida no seria immediata. Tot i que així un fet que no estava previst va ser que les forces del be també havien carregat les seves armes i amb les primeres espurnes també van començar a caure del cel les primeres gotes de pluja. Els primers en sortir les van començar a notar des de la primera encesa, mentre que els que ho havien de fer en últim lloc ja es van estar mullant durant la més d’ una hora d’espera que van haver de fer abans de sortir a la pista.

 

Un cop ja als carrers de La Rambla es va poder comprovar com la pluja havia minvat considerablement la quantitat de públic que habria volgut seguir el correfocs. Una segona versió dels fets podria ser que molta gent, un cop haver vist sortir els primers grups de dimonis, hauria preferit anar cap al Parc de la Mar per agafar lloc de cara al gran esclat final i encesa del castell de focs d’artifici.

un moment de l' Atiar Foc 2009, el correfocs de les Festes de Sant Sebastià de Palma de Mallorca, en el que hi van prendre part els membres de la Colla de Diables de Maó.

 

Els datos publicats per la premsa escrita són de 86000 persones de públic, repartides entre els que van seguir el correfocs de les bísties, el dels dimonis i els que més els que van esperar la arribada al Parc de la Mar.

 

Tot i les dades oficials i els comentaris que es puguin fer, grups de joves que van voler dansar amb els dimonis no en van faltar en cap moment.

 

La pluja a estones va anar caient amb més intensitat i altes anava donant algunes treves. El marxar dels dimonis també va tenir diferents moments, en els que es podia estar una estona (poca) estàtics, mentre que també en hi va haver d’ altres en les que els responsables del carro d’ avituallament i els del grup de percussió van haver de demanar que s’ aminorés la marxa.

  

El correfocs va discorre en direcció a Riera, Plaça Weykler, Unió, Joan Carles I, i passeig del Born. Com més a prop estava el final de la actuació més era també la quantitat d’ aigua caiguda del cel. També la que portaven els dimonis empapant  la seva roba, les sabates i també els instruments dels membres del grup de percussió.

 

Les càmeres de la televisió balear no van deixar de captar tots aquests detalls, però per motius evidents ja des de baix els plàstics que resguardaven els seus aparells.

 

Però la vistositat dels correfocs en qualsevol cas sempre es suficient com per que la impressió d’alguns entrevistats en aquell mateix instant fos la de aprovació. És de justícia també destacar que totes les agrupacions de dimonis participants en cap moment van deixar notar que la pluja estigues minvant les seves ganes de fer foc, passar-ho be i oferir un bon espectacle.

 

De l’ acabament del correfocs i l’ espectacular piromusical del que ens parla la premsa i que molts van poder seguir en directe per la televisió, no en podem donar les impressions que es poden relatar com a algo viscut. El fet és que a punt d’ arribar al que s’ havia preparat com a l’ últim gran escenari, alguns dels grups participants van ser desviats cap a darrera un dels murs que envolten la catedral, donant la seva participació per finalitzada. Els encarregats de fer la “entrada a plaça” ja van ser dimonis de Mallorca, que armats amb torxes van desfilar per dalt la murada i van provocar l’ inici del piromusical.

 

Segons els medis de comunicació, l’ espectacle de llum, música i focs d’ artifici va estar de dalt de tot; destacant però que un anunciat concert de Maria del Mar Bonet que havia de culminar la nit va haver de sofrir la cancel·lació davant els evidents efectes de la pluja.

En pocs dies publicarem nous comentaris de l' Atiar Foc 2009 i les noves fotografies que ens vagin arribant.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

  
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS