Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Noves valoracions sobre l' Atiar Foc 2009

geganters-mao | 31 Gener, 2009 20:18

 

Fa pocs dies us oferíem la crònica del correfocs de les Festes de Sant Sebastià de Palma, el que per segon any consecutiu s’ ha celebrat sota el títol d’ l”Atiar Foc”.

 

En les línies del dimarts passat la crònica ens parlava del fet com si d’ una retransmissió en diferit es tractés, mentre que en l’ article d’ avui intentarem fer-ne algunes valoracions amb les que poder entendre millor el fet.

 

Primerament la pregunta que es podria formular qui portés varis anys sense seguir gaire d’ a prop les festes patronals o populars dels pobles de Mallorca és: d’ on han sortit tants de dimonis? (1800 en total segons la premsa).

 

És sabut que l’ illa de Mallorca, des de ben antic, ja ha pogut presumir de la tradició dels dimonis de Sant Antoni (els d’ Alcúdia, Sa Pobla, Manacor... etc), els que dansen entre els foguerons, encalcen a les jovenetes amb les seves graneres, o els que intenten fer la guitza al Sant. En tot cas estem parlant de dimonis que, molt lluny de pertànyer als  denominats Diables de Correfocs, acostumen a sortir sense fer us de cap mena de pirotècnia.

 

Un fet digne de valorar és quan a l’ any 2008 en el dissabte del Dijous Bo d’ Inca estava anunciat un correfocs a càrrec de la companyia Iguana Teatre, i davant l’ anunci de que aquests finalment no anaven a actuar, quasi dia per dia es va haver de recórrer al Grup de Diables de Maó, com a única alternativa propera a un a Illa de Mallorca que fa deu anys comptava amb un únic grup de correfocs.

 

És així que els 16 grups de diables de correfocs de Mallorca que van sortir al carrer el passat diumenge, eren tots ells de recent creació.

 

Això no desmereix el fet en absolut, doncs ens sorprendríem d’ altre manifestacions que al dia d’ avui ja es tenen per tradicionals i intocables, però que portan ben poques dècades entre nosaltres.

 

Destaquem també dels correfocs que a altres terres tampoc són tan antics, doncs la mateixa paraula que dona nom a l’ espectacle, no compta amb tres dècades d’ antiguitat, el mateix temps que fa que van nàixer els moderns correfocs.

 

imatge de l' Atiar Foc 2009, cel.lebrat a Palma, amb alguns dels dimonis de Mallorca que hi van prendre part.

De tots aquests grups de dimonis que existeixen actualment a Mallorca i contemplant l’ Atiar Foc 2009,  en destacarem alguns aspectes:

 

1-     La originalitat i imaginació que impregnen les seves corregudes. Els passat diumenge es van poder veure a dimonis “en patins”, armats amb una “motoserra”, conduint un fantasmagòric i incandescent “troncomovil”, coronant plataformes rodants, molts d’ ells utilitzant ossos d’ animal com a part de la estètica, i utilitzant tota mena d’ originals artilugis destinats a la finalitat d’ escampar foc. Recalquem del que acabem de mencionar que dites escenificacions molt lluny de ser fruit de la improvisació, feien del conjunt del correfocs una molt variada desfilada dels mes variats personatges i artilugis.

2-     La varietat en la vestimenta dels diferents grups. Un cop s’ havia d’ inventar algo nou cada un va voler tenir la seva pròpia estètica, i és així que molt lluny de veure una consecució de dimonis amb banyetes i cua (el dels pastorells), en hi havia que portaven monos pintats, altres túniques, capes, dimonis futuristes, altres que més be semblaven monstres, sense deixar de banda els que tampoc hi van faltar, els de la casaca de flames amb les banyetes a la caputxa.

3-     La responsabilitat amb la que es manejava el material, fent de l’ us del foc un fet espectacular, amb alguns moments de grans descàrregues, però sabent en tot moment amb el que s’ estava jugant i quins són els riscos propis i els de terceres persones.

4-     Com en un moment en que l’ associacionisme està en el seu moment més baix en molts d’ anys, tants de centenars de persones estaven, cada un des de la seva associació, gaudint al màxim (i baix la pluja) del que en definitiva és una associació cultural, la Colla de Diables.

 

El segon bloc d’ aquest article el dedicarem a les reaccions davant de l’ espectacle per part de la premsa escrita.

 

En les edicions mallorquines alguns diaris destaquen la enorme participació de públic: 86000 persones, i la seva paciència baix la pluja, la que alguns destaquen com un factor que, indiscutiblement, va en part deslluir l’ espectacle. També es destaca com la il·luminació i els diferents efectes van conseguir crear un clima totalment apropiat.

 

Referent a les edicions menorquines, els dos principals diaris van ser del tot dispars en el seguiment del correfocs. L’ un va dedicar unes petites ratlles per comentar la participació dels maonesos, dos dies abans del correfocs, mentre que l’ altre li dedica titular i pàgina sencera interior.

 

Aquest segon medi en els titulars ens anunciava que “La Colla de Diables de Maó enciende el fin de fiestas de Palma”. No menys sensacionalista és la frase que obre l’ article que ocupa tota una pagina interior: Maó ‘enciende” Palma. La segueixen altres com: Fuego  i color llenaron las calles de la capital balear, ó Los demonios menorquines iluminaron el recorrido con sus bengalas y petardos.

Igualment crea sensació algun comentari dins el reportatge, en el que trobem l' Atiar Foc 2009 qualificat com a una de las convocatorias mas importantes de correfuegos que se celebran en toda la Union Europea. No discutirem en absolut que la magnitut de l' event no sigui de certa importància, però amb sols dues edicions cel·lebrades i comparant el fet amb altres que ja porten més de cent anys en el programa , és molt possible que el reporter simplement es deixés endur per la emoció. Tot i així és per tots desitjable que el comentari publicat en dit medi serveixi de afortunada predicció i algun dia poguem parlar amb dits termes sense por de equivocar-nos.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS