Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Gegants han anat a Ciutadella

geganters-mao | 18 Abril, 2009 20:38

Aquesta tarda els gegants han visitat Ciutadella, el motiu la ballada de sardanes que ha organitzat amb motiu de Sant Jordi el Casal Català de Menorca.  

Com si de tres homenets es tractes els gegantons en Pere i na Gràcia, del Casal de Gent Gran d’ es Camí d’ es Castell de Maó i en Miquelet es Salero han pujat als vehicles més espaiosos dels mateixos membres de la Colla de Geganters (fent necessari desmuntar-los i  tombar alguns seients), i han fet el camí que els ha portat fins a la capital de ponent.

 

Un cop a Ciutadella ja s’ han retrobat amb els amics del Casal Català de Menorca i també amb els vells coneguts, arribats expressament a l’ illa, de la Cobla Sardanista Pare Manyanet i del grup ballador Violetes del Bosc.

 

Del públic que esperava l’ inici de la actuació hem de dir que no era excessivament nombrós, però també que dites ballades no es convoquen amb l’ objectiu d’ assolir actes multitudinaris, doncs no és altre que els catalans residents a l’ illa puguin gaudir per uns dies dels balls de la seva terra, i també que els menorquins puguin conèixer així aquesta part de la cultura d’ un poble que tantes arrels te en comú amb el nostres.

 

La anècdota del públic pot haver estat si de cas el d’un casament que sortida de la catedral en el mateix moment en que la plaça s’ estaven fent les ballades, havent pogut escoltar per uns moments els preciosos sons de la cobla amb els crits de fons de “viva los novios”, i el punteig dels balladors amb l’ arròs caient a pocs metres d’ ells.

 

imatges dels gegants en Pere i na Gràcia del Casal de Gent Gran d' es Camí d' es Castell de Maó i d' en Miquelet es Salero durant la visita feta a Ciutadella amb motiu de la diada de Sant Jordi 2009.  En les imatges veiem també a la cobla Pare Manyanet, al grup sardanista Violetes del Bosc i als propis balladors del Casal Català de Menorca

 

La participació dels gegants ha estat gaire be similar a la de cada any, complint la funció de representants de la cultura popular que en aquest dia d’ avui acollia a la de terres catalanes.

 

S’ han anant intercalant els balls de gegants amb les sardanes, aprofitant l’ actuació d’ uns per a fer el descans dels altres, i a l’ inrevés. Els grans personatges en total han fet quatre entrades en les que han ballat fins a nou cançons.

 

Dels temes que han ballat alguns eren menorquins escrits expressament per a gralla, com és el tema “Gegants”; altres eren pasdobles populars per diferents llocs com El Gener, El Febrer, la Maricarmen o el Vilanova; i també hi ha cabut algun tema més “modern”, com és la versió per gralla del popular “Quan els sants van marxant”.

 

Una altre anècdota de la tarda ha estat el fet de que del grup de músics que han fet ballar els gegants, la Colla de Grallers del Gegants de Maó, gairebé la meitat en aquest cap de setmana no han pogut participar per estar fora de l’illa (per estudis, residència o per estar a Granada veien les evolucions del Menorca Bàsquet).

 

La festa ha començat passades les sis de la tarda i no eren les set i mitja quan ja han sonat les últimes notes de la sardana de cloenda i de germanor “La Santa Espina”. La visita a Ciutadella no ha estat així gaire llarga en temps, però ha servit per als membres del grup de geganters per a començar a agafar forces de cara a la imminent temporada de estiu.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

Els vídeos de la jornada a: http://www.youtube.com/user/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS