Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Uns dimonis per a Ferreries

geganters-mao | 14 Marš, 2010 12:24

Aquests últims dies hem pogut llegir en els medis de comunicació com el poble de Ferreries comptarà per a aquest estiu amb la seva pròpia colla de dimonis. Dit grup actualment està treballant en es ciments del projecte, pels que  ja han començat a rebre assessorament per part de la Colla de Diables de Maó.

És així que prest ja seràn dos els grups de foc existent a l’ illa de Menorca: la Colla de Diables de Maó (creada a l’ any 1998) i la agrupació que actualment està creant a Ferreries.

É s de remarcar la importància que han assolit els dimonis de foc a les Illes Balears en tan sols una dècada, estem parlant de que a l’ any 1998 els recent creats dimonis maonesos van haver d’ anar a Mallorca a substituir a l’ únic grup existent en aquell moment a l’ illa veïna, mentre que fa poc més d’ un any ja hi van tornar per a participar en la trobada de les Festes de Sant Sebastià de Palma en la que hi van participar 21 grups tots ells de les illes de Mallorca, Eivissa i Menorca.

Destaquem així que en una societat que actualment es qualifica de desmobilitzada ja són uns quants de cents els joves de les illes que s’ han organitzat per a crear de manera altruista una nova activitat lúdica, amb la que sanament gaudir de fer gaudir als de més amb els seus espectacles de foc.

També hem pogut llegir en la premsa local com el projecte dels dimonis de Ferreries també ja ha conegut les primeres crítiques de qui no en està d’ acord amb la creació de la nova entitat.

Dites opinions es pot dir que entren dins la normalitat, doncs de sempre ha estat la tònica i en molts diferents aspectes, el rebuig per part d’ algun sector de la població a les novetats que podrien modificar el dia a dia, i en aquest cas els dies principals, de la vida d’ un poble.

Aquí el debat està servit i des de aquestes planes únicament hi podem afegir alguns datos sense cap mena de pretensió. Podríem intentar imaginar per exemple quina devia ser la opinió a finals del segle XIX - principis del XX, quan es van començar a instaurar les primeres bandes de música a diferents pobles de l’ illa, sent en aquell moment dites agrupacions totalment desconegudes per a nosaltres (les bandes de música de la manera que les coneixem avui daten de mitjans segle XIX) i totalment alienes a la nostre cultura popular del moment. Al dia d’ avui les bandes de música són unes de les entitats més estimades dels pobles, que se n’ orgulleixen de tenir-les; motiu de disgust per aquests si algun dia hi falten, i sobre tot un element dinamitzador i engrescador per el jovent que en elles hi participa.

Podríem citar també com quan a l’ any 1929 per primera vegada van participar en unes festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó una parella de gegants, no faltant en aquell moment qui va publicar en la premsa local la seva dubte sobre l’ encert o no de “importar modes foresteres”.  En pocs anys la dubta va quedar resolta i va ser precisament durant el passat any 2009 quan la ciutat de Maó entera va homenejar als seus vells i estimats gegants en Tomeu i na Guida en el seu 75è aniversari de la arribada a la ciutat.

Hem posat un parell de exemples de grups o fets arribats de fora de l’ illa que han comptat amb el beneplàcit incondicional de la població, tot i així el fet de que s’ intenti una nova experiència no és garantia en el cas de que arribi a materialitzar-se de que tingui continuïtat.

És així que depèn molt de la acceptació per part del poble i del que fer d’ una nova entitat que aquesta agradi o tingui continuïtat.  Recordem per exemple com fa una dècada podíem contemplar les trobades de majorettes (manifestació importada a imatge a com es fa als estats units d’ Amèrica) i que arribaven dels diferents pobles de l’ illa que en posseïen alguna agrupació. En el seu moment les desfilades eren molt participades; arribant al dia d’ avui en que la majoria d’ aquelles agrupacions de majorettes que desfilaven fa sols una dècada simplement ja no existeixen. Un altre cas és com en els últims anys ja hem pogut veure desaparèixer a alguns dels diferents grups de tambors i cornetes (tipus de agrupació creats en els antics “grupos de exploradores” i que no fa tantes dècades van passar a la vida més festiva del poble).

Simplement es pot  recalcar que la implantació d’ una nova mena d’ entitat a un poble, sobre tot les que participen activament en els dies principals d’ aquest, sempre arriben acompanyades dels precursors i els detractors i que és el que fer d’ aquests i sobre tot l’ interès que en mostri la població en els anys consegüents el que farà que es converteixi en algo “tradicional i insubstituïble” o que simplement hagi estat una experiència més.

No oblidem que la tasca d’ una entitat cultural com és la d’ un grup de diables és molt complexa, necessita de la participació desinteressada de moltes persones,  i que per a la consolidació i tradicionalització ha de aconseguir almenys que bona part de la població ho arribi a estimar com a algo propi.

En el cas dels correfocs (inventats a Barcelona a principis dels anys 80 del passat segle XX) han de comptar a més amb que la població per a els dies de foc s’ ha de preparar de manera especial (llevar els cotxes dels carrers on han de passar els dimonis, protegir els escaparats de les espurnes etc.), Tot així de que el fet es tradicionalitzi depèn que això representi una molèstia o un “ambient de festa”. De fet quan el motiu de ser de les nostres festes patronals encantats trem els cotxes de la població, protegim escaparats, trepitgem la arena posada als carrers i considerem un honor el que entri un cavall en la entrada de les nostres cases. Tot i així en cap moment volem comparar els correfocs (arribats a l’ illa fa poc més d’ una dècada) amb la festa dels cavalls, que es perd en la nit dels temps i en la més gran estimació dels que la viuen de les diferents maneres possibles.

Totes aquestes reflexions ja es van formular quan fa una dècada es va crear la Colla de Diables de Maó i sols queda afegir que a la nostre ciutat en concret, la entitat al dia d’ avui està plenament integrada dins la festa patronal, sense desplaçar en cap moment el motiu de ser d’ aquesta, agrupant a una trentena de joves en un projecte cultural comú i comptant al dia d’ avui amb la aprovació de un ampli sector de la població que és el que segueix els seus espectacles.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS