Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Sa Geganta de Maˇ ha tornat jove

geganters-mao | 04 Juliol, 2010 15:46

Fa pocs mesos informàvem del començament de la restauració de la geganta de Maó, na Guida. Amb l’ article d’ avui el que explicarem serà com ha estat la tasca d’ aquests mesos feta sobre la figura i quin ha estat el resultat.

Escrivim aquestes ratlles en el moment en que la figura ja es pot donar per acabada i mentre s’ estan ultimant els detalls per a la confecció d’ algunes peces de roba que vendran a substituir a les que amb el pas dels anys ja estaven bastant deteriorades.

Com ja vam explicar en el seu moment, la restauració de la geganta havia de consistir en la eliminació de totes les capes i materials afegits sobre la figura històrica i la restauració d’ aquesta amb materials originals.

És així que destacant que dels antics gegants que van arribar a la ciutat fa més de set dècades la única part que encara es conserva són els braços i el bust. Han estat precisament aquestes parts les que han estat alliberades de les fibres que en el seu moment les van aferrar entre elles (això va succeir a l’ any 1990), canviant substancialment la estructura de la figura.

Per a entendre en poques paraules el que s’ ha fet a la geganta direm que precisament de les parts històriques, braços i bust, un cop finalitzada la neteja a sobre la balança hi van quedar “onze” kilos de materials, entre capes de fibra de vidre, guix, cartró, pintures, fustes i els més diversos materials que s’ havien anat afegint amb els anys a sobre del material original.

Dits materials eliminats són amb els que s’ havia anat reparant o mantenint dreta a la figura durant les diferents dècades, a mida que s’ anava deteriorant pel pas del temps. No direm en cap moment que dits afegits no complissin amb la funció, doncs ha estat gràcies a aquests que avui na Guida gaudeix de 76 anys de vida entre noltros, però al no ser dits materials afegits els originals, o al ser una sobreposició d’ un material a sobre de l’ altre li estaven donat un pes innecessari a part de que també en moltes ocasions anaven modificant l’ aspecte de la figura.

Ja vam citar en el seu moment com en el cas de les mans, les diferents restauracions fetes i les diferents capes afegides,  ja li havien arribat a donar un gruix que per una part ja li havien fins i tot eliminat la forma de les ungles i fins i tot alguns dits que havien estat creats per a estar separats l’ un de l’ altre amb  els anys ja apareixien aferrats per les capes.

En el cas del bust, diferents caigudes havien fet que el clatell ja estès totalment pla, sense forma. En aquest cas es va haver de llevar infinites capes de cartró i fibra afegides amb l’ objectiu de rescatar el cartró original i remoldejar-lo per a donar-li la forma original. Direm com a anècdota, per a exposar millor el que ha estat la tasca que un cop eliminades les capes afegides a sobre del bust amb el que ens vam trobar és que en el seu moment (no sabem en quin) el cap de la geganta havia estat separat violentament del bust per la part del coll i ajuntat de nou “amb cordes”, dites cordes eren dissimulades amb noves capes de cartró i fibres que feien creure que dita rotura no hagués existit.

També en el cas del bust s’ han rescatat alguns detalls com pot ser el clot al coll que tenen les dones.

Podriem explicar moltes coses més referent a la restauració de les parts històriques de la Geganta de Maó, però més que un article el que faríem és un llibre, doncs qui escriu aquestes ratlles ha estat la persona que ha fet la tasca de restauració i la paraula per a definir-la sols pot ser “Apassionant”.

Apassionant pel motiu de que s’ estava recuperant una figura símbol de la ciutat, que al dia d’ avui pot tenir vuit dècades de vida (havia arribat de segona ma a la ciutat a l’ any 1934), i pel motiu de la responsabilitat i cura amb la que s’ ha de actuar sobre una figura històrica patrimoni de la ciutat.

Tot i així  no sols s’ ha actuat a sobre de les parts històriques, que com no faria falta dir un cop eliminades totes les capes de materials afegits se lis ha hagut de restaurar els restos amb materials originals (el cartró pedre), amb molta cura de no modificar ni un pel la fesomia de la geganta. Un cop fet això també s’ ha procedit al pintat de cara i mans que en aquesta ocasió ha anat a càrrec del pintor de Sant Lluís Pere tudurí.

Una altre tasca que també se li ha fet a la geganta ha estat la de dotar-la de un nou tronc, que venia a substituir una part devantera feta a l’ any 1990 que si be li aportava pits i panxa a la geganta no li marcava ni cintura ni esquena. Dit tronc s’ ha fet amb cartró mitjançant una primera escultura, de la que en va sortir el motlle de guix i d’ aquest el tronc.

La geganta ja està restaurada, el resultat ha estat l’ esperat, tot i que les hores invertides han estat molt superiors a les esperades, doncs no ha estat fins un cop intervenida que no s’ ha pogut veure el lamentable estat en que estava. Dit d’ una altre manera es sabia que la geganta després de vuit dècades estava bastant desgastada, però les sorpreses, com per exemple el trobar el cap ajuntat al bust amb cordes, han estat les que han fet que si be en un principi s’ haguera volgut restaurar a la parella de gegants de Maó aquest hivern, per motius de temps en Tomeu haurà d’ esperar a l’ hivern que ve.

En poques setmanes la geganta ja tendra la brusa nova, adaptada al tronc més estilitzat que lluirà aquest estiu, i ja per a aquest estiu podrem veure a na Guida que desprès de 75 anys a la ciutat lluirà com si fos el primer.

Afegim que si be cert és que molta gent voldria veure les imatges de l’ estat en que estava la geganta un cop eliminades les capes afegides, les diferents rotures o la tasca de restauració, considerem que pot ser millor no pubicar-les doncs la geganta de tots els maonesos també mereix gaudir de certa intimitat i de que la imatge que s’ en tingui d’ ella sigui la de ballant per les festes més polida que mai.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS