Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Ja hem estat a les Festes de Sant MartÝ 2010

geganters-mao | 17 Juliol, 2010 20:23

 

Aquesta tarda i com cada any novament ha esclatat la festa al poble d’ Es Mercadal. Ha succeït a les cinc en punt de la tarda quan el jove flabioler ha demanat permís al senyor batlle per a començar amb el replec de sa colcada. Acte seguit el més respectuós silenci s’ ha fet enfront de les cases consistorials per a escoltar el primer toc de flabiol.

Un cop amb permís per a començar la festa les primeres notes les ha donades la jove Banda de Música d’ Es Mercadal, dirigida per Litus Arguimbau, que amb un dels més festius pasdobles ha començat el seu recorregut pel poble.

Els següents en portar la alegria i com no podia ser de cap altre manera ja han estat els gegants, que s’ han aixecat just escoltar les primeres notes dels grallers i amb els que han començat també el seu recorregut.

No fa falta recordar que els Gegants d’ Es Mercadal són en Martí i na Maria, i que ja en fa molts anys que comparteixen colla gegantera amb els Geganters de la Ciutat de Maó, que són els que també ha portat al poble els gegantons del Casal de Gent Gran de Maó i el popular nano en Miquelet es Salero.

Menció a part en farem que per al passacarrers d’ avui s’ ha comptat també amb la participació del Gegant “En Yurca”, portat pels veïns del Camí d’ Es Castell de Dalt de Maó, que són els mateixos que fa pocs anys van crear la figura per a que servís d’ obsequi al conegut dinamitzador Joan Orfila “En Yurca”.

És així que tot i que al poble d’ Es Mercadal no s’ acostuma a fer cercaviles molt llargues, doncs la participació dels gegants sol ser més protocolària, s’ ha vist be el fet de que el nou grup creat a la barriada de Maó, en l’ any que aquest visitarà la majoria de pobles de l’ illa també pogués conèixer les Festes de Sant Martí.

 

 

Ja amb els gegants en moviment i voltant pels carrers, una altre novetat ha estat que els grallers han aprofitat a presentar el treball fet durant l’ hivern, és a dir les novetats en el repertori del grup musical, que han estat els temes: Marxa d’ en Varida, tema festiu popupar en molts de llocs on també es ballen els gegants; el pas doble “Dolors d’ Amunt”, destacant en aquest cas la dificultat en les diferents veus d’ un tema que tot is ser un pas doble al estar construït amb tonalitats menors molts l’ han definit com a “pas doble melancòlic”; i la gran novetat, la que s’ ha fet esperar 15 anys, la versió per gralles de la jota a Menorca popularitzada com Es Jaleo.

Tornant als gegants direm que si be en l’ inici del cercavila aquest ha anat bastant ràpid, doncs just en trenta minuts ja estava a la casa del Batlle del poble gaudint de la tradicional convidada, en la segona meitat han estat vàries les aturades per mor a deixar el pas lliure als cavallers de sa colcada. Tot i així era d’ obligada aturada la feta en front de la residència de gent gran per a oferir el millor ball pels que allà ja feia una estona que estaven esperant la arribada dels gegants.

 

 

El final del cercavila ha arribat a les set de la tarda, a les dues hora del seu inici, i amb una passada per la plaça major en la que la banda de música ja estava a la tarima esperant la arribada dels cavalls per a començar amb el tradicional Jaleo.

En definitiva, un any més hem estat a les Festes de Sant Martí d’ Es Mercadal, amb l’ honor de poder ser el grup de geganters que dona vida tots els anys als gegants en Martí i na María, els representants del poble més cèntric de l’ illa. Ara ja sols queda reemplaçar a tots els incondicionals dels gegants al proper dia 24 de juliol, és a dir dissabte que ve, a la vila marinera de Fornells, on de nou ballaran els gegants, sonaran les gralles i la festa es farà per uns dies protagonista en el poble.

Visita també: www.gegantmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS